Nyheter

Sveriges högsta gran finns i Mölnbacka i Värmland

I Mölnbacka i Värmland växer Sveriges högsta gran. Den nya rekordgranen är en inhemsk svensk gran som mäter 49,4 meter och är drygt 120 år gammal.

– Mölnbackagranen är därmed Sveriges i särklass högsta gran som någonsin uppmätts. Det är extra roligt att det är vår inhemska svenska gran, säger Fredrik Reuter, från webbsajten Skogsforum.se, vars medlemmar hittade rekordgranen i slutet på förra veckan.

Avancerad laserteknik
Att leta efter enstaka träd i skogen kan jämföras med att hitta en nål i en höstack. Anledningen till att det här trädet hittades är det förarbete som Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå gjort med hjälp av data från laserskanning med flyg. All skogsmark i Sverige skannades för några år sedan och med hjälp av denna data har man kunnat identifiera höga punkter i skogslandskapet. Skogsforum.se har sedan åtagit sig att med hjälp av sina medlemmar och inventeringsexperter leta upp och mäta dessa träd för att försöka hitta Sveriges högsta gran. För att kunna mäta träden på ett tillförlitligt sätt används avancerade höjdmätare som baseras på laserteknik.

Skyddad av markägaren Bergvik Skog
Mölnbackagranen och den kringliggande skogen kommer att fortsätta växa så länge den lever. Området är skyddat genom en frivillig avsättning av markägaren som är Bergvik Skog. Under Mölnbackagranens livstid har den här skogen ägts av olika skogsbolag: Mölnbacka-Trysil, Uddeholm, Billerud-Uddeholm, Stora Kopparberg, Stora Enso och nu Bergvik Skog.