Nyheter

Pontus Slättman Sveriges ambassadör för europeiska veckan för yrkeskompetens

Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden, har utsetts till Sveriges ambassadör för den europeiska veckan för yrkeskompetenser (5–9 november). Veckan arrangeras av EU-kommissionen och omfattar hundratals evenemang över hela EU. Syftet är att lyfta fram fördelarna med yrkesutbildning (VET) för personer i alla åldrar.

Kampanjens slagord är ”Discover your Talent!” (Upptäck din talang!) och som ambassadör har Pontus i uppdrag att visa att yrkes- och lärlingsutbildning är ett smart val som leder till högkvalificerade jobb och ökad anställningsbarhet.

Pontus ingår i en grupp av ambassadörer från olika EU-länder som ska hjälpa till att sprida information om yrkesutbildning i sina hemländer. Bakom utnämningen av Pontus står EU-kommissionen och myndigheterna i Sverige.

– Yrkesutbildning är ett smart val. Alla de möjligheter en yrkesutbildning ger behöver synliggöras samtidigt som yrkesutbildningar behöver hålla världsklass för att säkerställa kompetensförsörjningen. Jag ser därför extra mycket fram emot att kraftsamla genom veckan, säger Pontius Slättman, vd för WorldSkills Sverige.

EU:s kommissionär för sysselsättning, socialpolitik, kompetens och rörlighet på arbetsmarknaden, Marianne Thyssen, säger:

– Jag är glad att Pontus Slättman har accepterat rollen som ambassadör. Jag är övertygad om att yrkesutbildning är ett fantastiskt förstahandsval för en strålande karriär, och jag vet att Pontus delar vårt engagemang för att klart och tydligt förmedla detta budskap.

Förra året genomfördes 1500 evenemang i 45 länder under den andra upplagan av europeiska veckan för yrkeskompetenser, och 2018 förväntas ett ännu större deltagande. Sist det begav sig nådde kampanjen totalt över 15 miljoner människor på sociala medier.

Statistik för yrkesutbildningar: Europa
• 60 % av de som slutför en yrkesutbildning får sin första långvariga anställning inom en månad från att de avslutat sina studier (denna siffra stiger till 80 % efter sex månader)
• 85 % av de studenter som genomgått en yrkesutbildning är nöjda med de färdigheter de tillägnat sig
• Arbetstillfällen för högkvalificerade personer förväntas öka med 21 % mellan 2015–2025, medan anställningsmöjligheter för lågutbildade arbetare förutspås minska med 17 %.
• Fler än 120 000 studenter som deltar i yrkes- och lärlingsutbildningar och cirka 20 000 anställda drar fördel av de möjligheter till rörlighet på arbetsmarknaden som erbjuds i Europa
• Europeiska socialfonden investerar 6,7 miljarder euro i yrkesutbildningar och 7,2 miljarder euro i livslångt lärande (2014–2020).