Nyheter

Regionens koldioxidutsläpp ska minskas

Göteborgs Stad har högt ställda klimatmål men staden kan inte uppnå målen på egen hand utan hjälp från näringslivet. Gothenburg Climate Partnership är ett långsiktigt samarbete mellan näringslivet i Göteborgsregionen, akademi, organisationer och Göteborgs Stad. Nu lanseras samarbetet brett.

Göteborg står inför stora utmaningar på klimatområdet. Vi befinner oss mitt i ett historiskt utvecklingssprång och det blir allt fler invånare i Göteborgsregionen. Detta ställer stora krav på smarta och innovativa lösningar för att hålla nere regionens koldioxidutsläpp.

Samverkan och samarbete är lite av Göteborgsregionens ledord och förklarar delvis den starka utveckling vi ser i regionen. I samma anda ska man minska regionens klimatavtryck.

Det är här Gothenburg Climate Partnership (GCP) kommer in i bilden.

Gothenburg Climate Partnership är ett långsiktigt samarbete som vänder sig till företag som vill sänka sina koldioxidutsläpp – och som dessutom insett att den egna affären blir starkare med en starkare hållbarhetsprofil.

GCP samlar företag som står inför specifika koldioxidutmaningar och löser dessa i konkreta, avgränsade projekt med mätbar och positiv klimatpåverkan. Tack vare den starka miljökompetens som finns hos inblandade aktörer inom näringsliv, akademi, organisationer och Göteborgs Stad får företagen som deltar i GCP möjlighet att verkligen göra skillnad för miljön.

– Alla projekt som minskar koldioxidavtrycket kan vara aktuella för GCP, men vi lägger särskilt fokus på projekt där man kommer längre tillsammans med Göteborgs Stads bolag och förvaltningar än man hade gjort på egen hand, säger Maria Hellström på Business Region Göteborg och verksamhetsansvarig för Gothenburg Climate Partnership.

Maria Hellström, som tidigare bland annat ansvarat för TetraPaks globala miljömål, leder GCP tillsammans med kollegan Anastazia Kronberg, även hon med gedigen bakgrund inom hållbarhets- och klimatfrågor hos bland andra KF-koncernen.

– Genom att vi arbetar tillsammans i handfasta projekt – både näringsliv och stad – är jag övertygad om att vi tillsammans kan bidra till klimatnyttan i större utsträckning, säger Anastazia Kronberg.

GCP accelererar nu samarbetet och går in i en ny fas där man ska identifiera utmaningar hos fler företag och föra samman dem i projekt.

Foto: Bengt Kjellin, Business Region Göteborg