Nyheter

PowerCell invigde ett av världens mest kraftfulla bränslecellslaboratorium

PowerCell Sweden AB har invigt sitt nya bränslecellslaboratorium i företagets lokaler på Hisingen i Göteborg.

Investeringen uppgår till totalt 25 MSEK och gör det möjligt för PowerCell att testköra bränslecellsstackar och bränslecellssystem med en effekt av upp till 150 kW, något som är nödvändigt för att klara att utveckla produkter för de allra tyngsta applikationerna såsom tunga lastbilar och bussar samt kommersiella fartyg och stora stationära installationer.

Laboratoriet invigdes på fredagen vid en bandklippningsceremoni där företagets ledning och anställda närvarade. Det nya laboratoriet består av två teststationer som var och en kan prova bränsleceller och bränslecellssystem på upp till 150 kW vilket ger en total sammanlagd utökad testkapacitet på 300 kW. Det nya laboratorier innebär en viktig komplettering av den befintliga testkapaciteten.

– Det här nya laboratoriet innebär en avsevärd förbättring av våra möjligheter att långtidstesta de riktigt kraftfulla bränslecellsstackar som kommer att krävas för en kommersiellt gångbar elektrifiering av tunga fordon såsom lastbilar och bussar, konstaterar Martin Berggren, laboratoriechef på PowerCell.

– Detta är ett av världens mest kompletta och kraftfulla bränslecells-laboratorier.

Bygget av det nya laboratoriet har pågått under nästan ett år och innebär en investering på sammanlagt 25 MSEK. Beslutet att bygga det nya laboratoriet togs mot bakgrund av det stadigt ökande intresset inom allt fler branscher för elektrifiering med hjälp av bränsleceller och vätgas. Bilindustrin var tidigt ute att testa bränsleceller som drivs av vätgas, men nu ökar intresset för att använda teknologin för att gå över till mer hållbar energianvändning inom flera nya sektorer, såsom t ex lastbilar, bussar och inom marina applikationer och stationär kraftgenerering.

– I takt med att dessa nya sektorer börjar vilja testa teknologin måste vi klara att utveckla allt mer kraftfulla bränslecellsstackar och bränslecellssystem och här kommer vårt nya laboratorium att spela en mycket viktig roll, säger Per Wassén vd för PowerCell.

PowerCell har redan börjat intåget i nya sektorer och i augusti i år tecknade man ett MOU med den tyska industrikoncernen Siemens om gemensam utveckling av bränslecellsbaserade driv- och kraftgenereringssystem för kommersiella fartyg.