Nyheter

Nya möjligheter och högre krav på företag med 5G

Den nya tekniken 5G medför många nya möjligheter. Inom industrisektorn väntas den bidra till ökad produktivitet, samtidigt som ny teknik kan implementeras på allvar.

Det här skriver Nick Offin, Head of Sales, Marketing and Operations, Toshiba Northern Europe.

Baksidan är att det ständigt växande säkerhetshotet kan bli större än någonsin i och med att cyberkriminella får fler ingångar in i de växande nätverken. Företagen behöver se över hur de på bästa sätt kan förbereda sig inför skiftet.

När Ericsson tidigare i år genomförde en undersökning om hur 5G väntas påverka industrisektorn svarade 78 procent av de tillfrågade att 5G kommer att ge dem bättre möjligheter att utveckla sitt kunderbjudande. Tesen stärks av statistik från Qualcomm, som visar att företag beräknas öka produktionen av varor och tjänster med upp till 12,3 biljoner dollar sett över samtliga sektorer fram till 2035.

Inom industrisektorn kommer 5G att öka organisationers kapacitet med förbättrade och mer effektiva arbetssätt, bland annat genom att företagen kan erbjuda sina anställda bättre uppkopplingsmöjligheter var de än befinner sig. För bilindustrin kommer 5G till exempel att överträffa dagens begränsade Wi-Fi-möjligheter och möjliggöra uppkoppling med enheter utanför bilfabriken. Dessutom kommer fabrikerna ha tillgång till huvudmonterade skärmar, Edge Computing-enheter, självkörande fordon och industriella robotar.

Säkerhetsrisker med 5G
Cyberattacker ökar i allt större omfattning. TheatMetrix släppte nyligen en rapport som visar att det skett 80 miljoner försök till cyberattacker i Europa under det första kvartalet 2018. Det är en ökning med 30 procent jämfört med föregående år. Det ökande cyberhotet innebär ofta att företag behöver investerar ytterligare i sin IT-säkerhet. I Toshibas undersökning Maximising Mobility svarade 70 procent av IT-beslutsfattare inom industrisektorn att datasäkerhet var en av de viktigaste prioriteringarna i år.

5G kommer öppna för mer mobila arbetsstyrkor, genom de förbättrade möjligheterna till att koppla upp sig till nätverk oavsett plats. Baksidan av detta är att det, i kombination med ökad användning av program med öppna källkoder och olika typer av topologier, även öppnar för nya cyberhot. I förebyggande syfte har en rad nya tekniker tagits fram, exempelvis Mobile Edge Computing-lösningar som möjliggör att data kan krypteras lokalt och översattas i ett kommunikationsprotokoll som sedan skickas vidare via molnet till företagets nätverk.

Teknik för ökad säkerhet och produktivitet i utkanten av nätverket
Med säkerhet som en av företagens viktigaste prioriteringar väntas intresset för Mobile Edge Computing-lösningar öka med syfte att skydda företagens nätverk. Mobile Edge Computing erbjuder inte bara fördelar för ökad datasäkerhet utan även, tack vare hanteringen av data i utkanten av nätverket, också bättre förutsättningar för en mer effektiv och produktiv mobil arbetskraft. Tillsammans med 5G ger den här typen av lösningar nya möjligheter för smarta enheter att etablera sig i industrisektorn.

Wearables, som till exempel smarta glasögon, är ett exempel på det. Enligt Toshibas undersökning svarade 40 procent av organisationers IT-beslutsfattare att 5G var en av nyckelfaktorerna bakom att börja använda smarta glasögon för industriella och professionella uppgifter under de kommande fem åren. Det erbjuder många fördelar för ingenjörer och kommer att revolutionera arbetsplatserna. En konstruktionsingenjör kan till exempel använda sig av ett par smarta glasögon för att hämta och bearbeta kritisk data vid underhållning av ett flygplan. Via Assisted Reality kan ingenjören återskapa schematiska beskrivningar och detaljer om specifika delar som behövs för att ge service.

För att sammanfatta kommer utvecklingen av 5G att resultera i förbättrad produktivitet och uppkoppling för industrisektorn. Samtidigt kommer cybersäkerhet bli en än större utmaning än tidigare. Att förbereda sig för hur den nya teknikens utmaningar och möjligheter kan påverka den egna organisationen kommer att bli en av företagens viktigaste frågor de kommande fem åren.