Nyheter

Det milda vädret bidrar till lägre elpriser

Norden står på tröskeln till vintern, och storleken på energilagren blir viktig för vilket elpris vi kan förvänta oss under vintern.

Det krävs strömmande vatten för att producera vattenkraft och det milda vädret bidrar till en fortsatt påfyllning av vattenmagasinen. Om inte alltför länge måste vi räkna med att nederbörden faller i form av snö, som också är energi, men som inte får effekt förrän till våren då den smälter. Det här skriver LOS Energy.

Lågtrycket påverkar
Prognoserna framöver pekar mot fortsatt lågtrycksaktivitet mot Norden. Detta kommer både ge nederbörd, milda temperaturer och vindkraft. Priserna för vintern har därför fallit med nästan 10 procent den senaste veckan.

Förväntningarna på de europeiska priserna justeras ner
erminspriserna i Europa nådde en topp förra veckan, efter en långvarig uppgång. Energipriserna har generellt haft en stigande trend sedan i sommar och nivåerna är höga. Ekonomisk högkonjunktur på flera håll i världen gör att efterfrågan på energi ökar. Därmed fortsätter prispressen uppåt. Förra veckan såg marknaden ut att ta en tillfällig andhämtningspaus i uppförsbacken, eftersom både kol-, gas och koldioxidpriset korrigerades ner en aning. Detta drar ner prisförväntningarna på elpriserna i Europa och i vanlig ordning påverkas de nordiska priserna av detta.