Nyheter

LKAB Minerals förvärvar industrimineralföretaget Francis Flower

LKAB Minerals kommer, efter myndighetsgodkännande, att förvärva samtliga aktier i Francis Flower.

— Förvärvet av Francis Flower skapar tillväxt inom området för industrimineraler. Inom LKAB:s strategiplan avser vi att öka produktionen av järnmalm, men också att samtidigt utöka våra andra affärer, för att på sikt ha en bättre balans mellan dessa och göra oss mindre känsliga för svängningar på järnmalmsmarknaden, vilket därmed stärker LKAB som helhet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Men förvärvet innehåller även andra delar av strategisk betydelse, förklarar Jan Moström:

— Genom att sammanföra Francis Flower:s verksamhet med LKAB:s skapar vi en form av cirkulär ekonomi, med en tydlig koppling till LKAB:s försäljning av järnmalm. Ett av Francis Flower:s produktområden är återvinning av masugnsslagg som förädlas till mald granulerad masugnsslagg (GGBS), vilket ersätter Portlandcement i produktionen av betong och minskar koldioxidutsläppen.

Leif Boström, direktör Division Specialprodukter och koncernchef för LKAB Minerals, säger:

— Vi arbetar aktivt för att skapa en betydande tillväxt för affärsområdet industrimineraler. Vi gör detta genom organisk tillväxt inom den befintliga verksamheten, att sälja mer av de produkter vi har. Men vi investerar också i nya projekt, till exempel utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall, och slutligen använder vi förvärv som ett verktyg för att ytterligare snabba på vår tillväxt. Francis Flower stärker vårt erbjudande till marknaden genom att bredda vår produktportfölj och stärka vår närvaro inom bygg- och konstruktionsmarknaden. Vi ser synergier med ökad korsförsäljning och samordning av verksamheterna i såväl England som Sverige. Jag ser fram emot att träffa och välkomna alla nya medarbetare till LKAB.

Francis Flower:s årliga försäljning uppgår till ca 1,3 miljoner ton mineralprodukter till ett värde av närmare 800 miljoner kronor (70 miljoner GBP), varav merparten i Storbritannien. Bolaget har cirka 130 anställda vid fyra produktionsorter i England; Scunthorpe, Wicken, Gurney Slade och Runcorn. Francis Flower har specialiserat sig på att återvinna mineraler och förädla sidoströmmar från annan mineral-produktion, samt producerar och marknadsför fyllnadsmaterial för industriell användning.

LKAB Minerals befintliga verksamhet i Storbritannien är av en snarlik storlek, med fyra verksamhetsorter och 160 anställda. Huvudverksamheten är förädling och marknadsföring av mineralprodukter till bygg-, konstruktions-, plast-, färg-, eldfasta- och gjuteriindustrierna.

2017 hade LKAB en försäljning motsvarande 23 miljarder kronor, varav LKAB Minerals andel var 2,4 miljarder kronor. Förvärvet av Francis Flower kommer därmed att medföra ett betydande tillskott till försäljningen och storleken för affärsområdet industrimineraler.

Francis Flower är ett familjeägt bolag. Huvudägare är dess nuvarande vd, Adrian Wilmott, som kommer frånträda sin roll i och med försäljningens slutförande. Han kommer kvarstå i en rådgivande roll på konsultbasis under integrationen för att stödja verksamheten. Bolaget kommer integreras med LKAB Minerals befintliga verksamhet i England under ledning av Darren Wilson som ansvarar för den brittiska och europeiska verksamheten inom LKAB Minerals.

Förvärvet behöver godkännas av österrikiska konkurrensmyndigheter. Detta förväntas inte utgöra ett hinder för affärens genomförande, besked väntas normalt inom 4–6 veckor.

Värdet på transaktionen meddelas inte av säljaren eller köparen.