Nyheter

Gasum förvärvar resten av Skangas

Energibolaget Gasum ökar sin ägarandel i Skangas till 100 procent. Förvärvet ingår i Gasums strategi, vars kärna är att utveckla den nordiska gasmarknaden och LNG-infrastrukturen. Med företagsförvärvet stärks ytterligare Gasums position som ledande leverantör av flytande naturgas (LNG) och som vägvisare på gasmarknaden.

Gasum förvärvar återstoden av aktierna i den norska LNG-leverantören Skangas av norska Lyse-koncernen. År 2014 blev Gasum majoritetsägare i Skangas med en ägarandel på 51 procent, och föregående år ökade andelen till 70 procent.

– Då Skangas sammanslås helt med Gasum får vi ännu bättre förutsättningar att bygga och utveckla det nordiska gasekosystemet och svara på den ökande efterfrågan. Vi tackar Lyse-koncernen för det goda samarbetet med att utveckla LNG-marknaden, säger Gasums vd Johanna Lamminen. Behovet av renare bränslelösningar inom både industrin och trafiken ökar betydligt, och av bränslen med låga utsläpp är LNG det alla mest konkurrenskraftiga alternativet. Vi vill vara vägvisare och föra de nordiska länderna mot en renare morgondag.

Gas har en stor betydelse då vi försöker minska koldioxidavtrycket i de nordiska länderna. Efterfrågan på renare bränslelösningar ökar snabbt inom samtliga områden inom transport och industri söker lösningar för att minska på utsläppen och för att bekämpa klimatförändringen. LNG lämpar sig för både sjöfart och tung trafik samt industrin. I samma användningsobjekt kan man utnyttja också förnybar flytande biogas (LBG).

Under de senaste åren har Gasum målmedvetet utvecklat den nordiska LNG-infrastrukturen för att förbättra tillgången för både industrins och landsvägs- och sjötrafikens behov. I september offentliggjorde Gasum sin avsikt att utvidga det nordiska nätverket av LNG-tankstationer till cirka 50 stationer under början av 2020-talet. Det breda nätverket av tankstationer i Finland, Sverige och Norge möjliggör att användningen av flytande natur- och biogas kan ökas betydligt inom transport- och distributionstrafiken.

Företagsförvärvet som nu offentliggjorts är ett naturligt följande steg inom utvecklingen av den nordiska LNG-infrastrukturen. Sammanslagningen säkerställer att Gasum får ett starkt fotfäste på den växande marknaden och den ledande kompentens i branschen samt tillgång till de senaste tekniska innovationerna.