Nyheter

Ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin

Sverige har som mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030, fossilfri elproduktion 2040, och ett klimatneutralt samhälle 2045. Mot bakgrund av dessa mål ökar intresset för elektrolys och förnybar vätgas i snabb takt i såväl Sverige som utomlands.

Forskningsinstituten RISE och Swerim har nu med stöd från industrin fått medel från Vinnova för att gemensamt utveckla en ny testbädd där olika tillämpningar för elektrolys och vätgaslagring ska kunna testas och utvärderas. Den fysiska anläggningen kommer att byggas upp i Luleå.

Förnybar vätgas från elektrolys har potential att utgöra en betydande pusselbit i ett framtida energisystem och bidra till att Sverige och andra länder kan ställa om till förnybar kraftproduktion, klimatneutrala industrier och ett klimatneutralt samhälle. Detta illustreras inte minst av det branschöverskridande industriprojektet HYBRIT.

RISE och Swerim utvecklar nu med stöd från Vinnova en testbädd där olika tillämpningar för elektrolys och vätgaslagring ska kunna testas och utvärderas. Den fysiska infrastrukturen etableras vid Swerim i Luleå. För att utöka omfattningen av de test som kan göras kan infrastruktur och kompetens från andra delar av RISE och Swerim integreras. Ett exempel är tester för produktion av biodrivmedel och biokemikalier vid RISE ETC i Piteå.

– Testbädden kommer att vara en öppen och neutral arena där man kan utvärdera och demonstrera såväl enstaka komponenter som hela värdekedjor för ett brett spektrum av olika vätgasapplikationer. Det kan till exempel handla om energilagring, produktion av biodrivmedel och gröna kemikalier eller vätgasapplikationer inom den metallurgiska industrin. Lika viktig som den fysiska testbädden blir det kompetenscenter för vätgasteknologier som vi nu skapar, säger projektledaren Anna-Karin Jannasch, RISE.

– Etableringen av den här testbädden ger en unik möjlighet att snabba på utvecklingen och införandet av vätgasteknik inom flera branscher och i samhället. Swerim och RISE, tillsammans med intressenter från näringslivet och den offentliga sektorn, skapar en kritisk massa för att stödja utvecklingen och gör det möjligt för oss att expandera våra befintliga testbäddar för att möta industrins behov, säger Lawrence Hooey, projektledare vid Swerim.

– Det är glädjande att det nu skapas en nationell testbädd inom vätgasområdet med infrastruktur öppen för olika forskningsstudier. Det här är viktigt för HYBRIT initiativet och det är positivt då det stärker kompetensen i regionen och i Sverige, inom ett nytt viktigt område, säger Mårten Görnerup, vd på Hybrit Development.

– Vi ser detta som ett oerhört intressant projekt då vätgas är en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle och så även i omställningen av råvaror inom kemiindustrin liksom för Perstorps ambition att bli Finite Material Neutral, säger Anna Berggren, Business Development Manager på Perstorp AB.

Testbädden utvecklas i samarbete med en arbetsgrupp bestående av ett tjugotal intressenter och framtida testbäddsanvändare, bland andra Hybrit Development, Höganäs, Sandvik, Perstorp, AkzoNobel Specialty Chemicals, Haldor Topsoe och Hydrogenics Pro.

Foto: Maria Åsén