Nyheter

Minesto genererar elektricitet för första gången

Det svenska miljöteknikbolaget Minesto har uppnått initial elproduktion med sitt första kraftverk i kommersiell skala under driftsättningsprogrammet av bolagets banbrytande havsenergiprojekt i Wales.

– Vi går in i en ny era av förnybar energiproduktion och Minesto ligger i framkant av den utvecklingen. Prestationerna i Wales under de senaste månaderna gör oss övertygade om att vår unika teknologi fungerar i långsamma havsströmmar och därmed tillför förutsägbarhet och tillförlitlighet till energimixen, säger Martin Edlund, VD på Minesto.

Minestos första system av företagets patenterade och prisbelönta havsenergiteknologi Deep Green i kommersiell skala driftsätts i Holyhead Deep utanför norra Wales kust. Minesto har gått in i den andra driftsättningsfasen och uppnått initial elproduktion med kraftverket.

– Det här är det första steget mot full kraftproduktion. Vi kommer nu fokusera på att öka systemets elproduktionskapacitet i takt med att vi utvecklar vår tidvattenanläggning i Wales samt andra etableringar, säger Martin Edlund.

– I detta skede handlar allt om att visa att tekniken fungerar som planerat. Det mest tillfredsställande med driftsättningen av denna första enhet i större skala är att vi har visat att vi har säkra och effektiva metoder för att hantera systemet samt att det fungerar så som det var tänkt att göra, säger Minestos operative chef David Collier.

Minestos marina kraftverk fungerar på ett sätt som är väldigt likt att flyga en drake i vinden. Genom att ”flyga” Minestos undervattensdrake snabbare än det faktiska tidvattenflödet effektiviserar Deep Green-teknologin energikonverteringen jämfört med andra tidvattentekniker. Detta gör Minestos produkt kommersiellt gångbar i stora områden runt om i världen där ingen annan känd eller verifierad teknologi kan fungera kostnadseffektivt.

Fakta:
Minesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala koldioxidavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion ur havet.

Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda verifierade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green.

Minesto grundades år 2007 och är verksamt i Sverige, Wales, Nordirland och Taiwan. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology.

Foto: Minesto