Nyheter

Science Parks i fokus när Göteborg tar steget mot innovationseliten

Göteborg har i höst chansen att bli utsedd till Europas Innovationshuvudstad av Europakommissionen. Stadens satsning på testbäddar och Science Parks där breda samarbeten banar väg för nya innovationer gör att man nu är en av tolv finalister i tävlingen iCapital Award. På onsdag den 10 oktober presenteras flera av stadens innovationssatsningar i Bryssel.

– Vi är stolta över att jobba tätt med staden och andra aktörer och på så sätt ha bidragit till Göteborgs prestigefulla nominering, säger Mats Bergh, vd på Johanneberg Science Park som koordinerar flera EU-finansierade stadsutvecklingsprojekt för stadens räkning.

Smart City Lighthouse
IRIS Smart Cities och Fossil-free Energy Districts (FED) är två av de projekt som koordineras av Johanneberg Science Park och som staden i veckan kommer att presentera under European Week of Regions and Cities i Bryssel. I IRIS är Göteborg, tillsammans med Nice och Utrecht, utsedd till en så kallad Lighthouse-stad som ska utveckla nya lösningar inom energi, mobilitet och IKT och sprida dessa vidare till ett antal följestäder. Förutom staden och Johanneberg Science Park deltar nio ytterligare företag och organisationer från Göteborg i projektet.

Exempel på lösningar som är under utveckling är ett energilager som ska lagra solel i begagnade elbussbatterier och en heltäckande digital mobilitetstjänst som erbjuder både kollektivtrafik och bil- och cykelpooler. Båda lösningarna testas skarpt i Riksbyggens brf Viva som snart står redo för inflytt.

– I Göteborg ser vi exempel på hur ett innovativt och hållbart tankesätt finns med från början till slut. Där kan många andra europeiska städer hämta inspiration, säger Alec Walker-Love, kommunikationsansvarig på Iris Smart Cities.

Lokala energidistrikt kan stabilisera framtidens energimarknad
I FED-projektet utvecklas och testas en lokal marknadsplats för el, värme och kyla på Chalmers campus Johanneberg i Göteborg. Projektet är ett brett samarbete mellan lokala partners som till exempel Ericsson, Chalmers och Göteborg Energi. Här kopplas fastigheter, som både kan producera och konsumera energi, upp mot en digital plattform där smarta digitala agenter köper och säljer energi när det är som mest fördelaktigt utifrån ekonomiska och miljömässiga premisser.

– FED erbjuder en lösning för en framtid då allt fler kommer att bli självförsörjande på förnybar och lokalt producerad el, främst med hjälp av solceller. Systemet tillför flexibilitet och ger stabilitet på en marknad som kommer att bli allt mer volatil, säger Stina Rydberg, projektledare för FED på Johanneberg Science Park.

Skapar synergier
Som ett ytterligare led i sitt fokus på energilösningar har Johanneberg Science Park även fått i uppdrag att lägga grund för en fortsättning på det framgångsrika Celsius-projektet som tidigare drivits av Göteborgs Stad och fokuserat på fjärrvärme.

– I Celsius finns mycket kunskap och ett upparbetat internationellt nätverk där även FED kan vara av stort intresse. I FED har vi å andra sidan skapat en digital testbädd för energi på campusområdet som exempelvis IRIS kan koppla upp sig mot för att utveckla mer specifika lösningar. Våra projekt kompletterar och stärker varandra och det är ofta i de mötena nya idéer och innovationer föds, säger Mats Bergh.

Tolv städer slåss om titeln
De tolv finalisterna i iCapital Award presenterar sina innovationsstrategier i Bryssel den 10 oktober och vinnaren tillkännages i Lissabon den 6 november.

De tolv städerna i årets final är: Århus, Antwerpen, Aten, Bristol, Göteborg, Hamburg, Leuven, Lissabon, Madrid, Toulouse, Umeå och Wien.

2017 vann Paris med Tallinn och Tel Aviv på andra och tredje plats. 2016 vann Amsterdam, följt av Turin och Paris och första gången, 2014 var det Barcelona som vann, följt av Grenoble och Groningen.

På bilden:
Johanneberg Science Parks kontorshus i södra delen av Chalmers campusområdet.