Nyheter

Semcon automatiserar tillverkning av miljövänliga bränsleceller

Semcon fördjupar samarbetet med bränslecellsbolaget Powercell i syfte att skala upp bolagets produktion av bränsleceller, med hjälp av automatisering och robotar. Bränsleceller som drivs med vätgas producerar el och värme utan andra utsläpp än vatten.

Den allt mer omfattande elektrifieringen inom framför allt fordonssektorn har lett till ett starkt ökat intresse för bränslecellsteknologin. Projektet är en del inom industri 4.0 för smartare fabriker. Tack vare en automatiserad produktionsmiljö kan Powercell effektivisera tillverkningen, sänka sina kostnader och öka kvaliteten.

– Samarbetet består i att Semcon levererar testkoncept, produktionsutrustning, installation och idrifttagning för semiautomatisk provtillverkning av bränsleceller. Det här är ett otroligt spännande projekt med fantastisk potential, säger Thomas Lydhig, teknisk projektledare på Semcon.

Innan robotarna installeras hos Powercell i Göteborg har Semcon gjort virtuella simuleringar, där hela produktionsprocessen har visualiserats. I början av oktober kommer robotarna att börja arbeta skarpt, då de installeras hos Powercell.

– Vi har haft ett långt samarbete med Semcon och ser det som ett naturligt val av partner när vi nu skalar upp vår produktion. Semcon har den breda kompetens och erfarenhet inom automation och produktionsutveckling vi har behov av, säger Per Wassén, vd på Powercell.

Powercell utvecklar och producerar bränsleceller och system med marknadsledande effektivitet. Dessa bränsleceller drivs på vätgas och producerar både el och värme, med vatten som enda utsläpp.