Nyheter

Landis+Gyr och Telia inleder samarbete inom NB-IoT för smarta elmätare

Ny teknik möjliggör kostnadseffektiv robust dataöverföring från smarta elmätare till nätbolagens system och banar väg för nya innovationer i energibranschen. Landis+Gyr och Telia har tecknat ett ramavtal om kommunikationsteknik och tjänster för smarta mätsystem baserade på NB-IoT (Narrow Band-Internet of Things).

Avtalet omfattar användning av Telias mobilnät för dataöverföring från smarta elmätare i Norden och Baltikum och inkluderar NB-IoT, LTE-M och 2G/3G/4G/5G-teknik. NB-IoT kompletterar Landis+Gyrs breda kommunikationsportfölj som även inkluderar det senaste inom PLC- och RF-teknik. Företaget kan därmed erbjuda en optimal lösning för alla kundbehov.

NB-IoT är en LPWAN-teknik (Low Power Wide Area Network) optimerad för IoT-kommunikation som utnyttjar det befintliga 4G/LTE-nätet. Tekniken möjliggör kostnadseffektiv och tillförlitlig dataöverföring från smarta elmätare till nätbolagens centralsystem och andra system. NB-IoT har alla fördelar med mobil punkt till punkt-kommunikation med betydligt lägre kostnader och bättre täckning jämfört med tidigare mobila teknologier. Bättre signal inne i byggnader gör det även möjligt att nå elmätare i källare två våningar under marken. NB-IoT är en standardiserad teknik som kan tillgodose många kommunikationsbehov genom att möjliggöra interoperabilitet mellan olika enheter och operatörer.

Telias NB-IoT nätverk täcker idag alla de nordiska länderna. I exempelvis Sverige är den geografiska täckningen 95 procent och befolkningstäckningen 99,5 procent. Landis+Gyr har en hög standard på både kvalitet och säkerhet och kommer att lansera sina första smarta enheter med stöd för NB-IoT i början av 2019 efter att den pågående integrationsfasen och fälttesterna har slutförts.

Landis+Gyrs Nordenchef Sami Kurunsaari ser fram emot samarbetet med Telia och förutspår betydande fördelar för nordiska nätbolagskunder som just nu förbereder sig inför nästa generation av smarta elmätare.

– Vi är övertygade om att vi tillsammans med Telia, en ledande teleoperatör på den nordiska marknaden, kommer att kunna erbjuda våra kunder kommunikationslösningar som inte bara tillgodoser deras behov i fråga om kostnadseffektivitet och säkerhet, utan även bidrar till nya innovativa användningsfall i framtiden.

Björn Hansen, Head of Enterprise and Public IoT på Telia Division X är inne på samma linje:

– Det är en glädje att få välkomna Landis+Gyr till Nordens och Baltikums största NB-IoT-nät. Partnerskapet ger oss insikter i energibranschen och vi ser en stark potential för nya tjänster som bygger på NB-IoT. Vi vill i samarbete med Landis+Gyr hjälpa nätbolagen att få ut det mesta möjliga av sina smarta mätdata.