Nyheter

Älvsbyhus lägger ned fabriken i Vålberg

– Med ledsamhet måste jag idag informera er om att jag tillsammans med Älvsbyhus ledning beslutat att lägga ner fabriken i Vålberg. Orsaken som gör att vi varslar samtliga anställda i Vålberg är den vikande småhusmarknaden i Sverige och Norge, skriver Kent Johansson VD Älvsbyhus i ett brev till personalen.

Småhusmarknaden fortsätter att krympa. För trots låga räntor och bostadsbrist så dalar försäljningssiffrorna bland flera av småhustillverkarna.

Orsaken, och det grundläggande problemet som vi tvingats hantera, är finansieringen för bostadsköp som skärpts till under senare år. Hos branschorganisationen för småhustillverkarna, TMF, säger man att tendensen med minskad försäljning är tydlig i hela Sverige.

Det är bolånetaket i kombination med skärpta amorteringskrav som slår mot branschen. Det senaste i raden av skärpningar är ett skuldkvotstak som ytterligare försvårar möjligheten till bostadslån.

– Detta sammantaget gör att vi måste se över vår produktionstakt. Vi har en orderingång som inte motsvarar produktion i fyra fabriker. Vi verkar i en extremt konkurrensutsatt bransch där fokus fortsätter att ligga på kostnaderna. För att vi ska fortsätta vara starka och konkurrenskraftiga tar vi därför beslutet att lägga ner en av våra fyra fabriker. Vi, som Sveriges största småhustillverkare, har i dag sammantaget 334 anställda i hela koncernen. Nedläggningen i Vålberg innebär att 44 personer av dem blir varslade, varav 39 är kollektivanställda och fem är tjänstemän.

– Jag vill personligen, tillsammans med övriga i ledningen, försäkra er om att vi kommer att göra vårt bästa för att alla kommer att få stöd att hantera det besked vi i dag ger, skriver Kent Johansson.