Nyheter

Teknikyrken toppar studenternas drömjobbslista

Tekniska yrken toppar listan över studenternas drömjobb, visar Sveriges största arbetslivsundersökning Manpower Work Life. Ingenjör hamnar återigen på förstaplats, samtidigt som programmerare gör entré på topplistan och kniper andraplatsen på studenternas drömjobbslista.

– Kompetenskraven på den svenska arbetsmarknaden förändras snabbt och tekniska färdigheter efterfrågas på allt fler arbetsplatser. Därför är det är glädjande att unga studenter drömmer om tekniska yrken. Det ökar sannolikheten att snabbt komma in i arbetslivet efter avslutad utbildning, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Ingenjör toppar för andra året i rad topplistan över studenternas drömjobb. Nytt för i år är att programmerare tar sig in på drömjobbslistan och placerar sig på andra plats. Dessutom gör läraryrket comeback, samtidigt som läkare och entreprenör åker ut från drömjobbslistan.

Allra helst vill studenterna ha ett drömjobb som känns meningsfullt och viktigt. Nästan var tredje student, 31 procent, uppger att det som lockar med drömjobbet är att det ger en möjlighet att förbättra samhället. För genomsnittssvensken är motsvarande siffra är 21 procent.

– Det är väldigt positivt och inspirerande att så många drivs av att göra gott genom sitt jobb. Samtidigt ställer det krav på de arbetsgivare som vill locka och behålla duktiga medarbetare. Lönekuvertet räcker inte längre – framför allt unga människor motiveras i stället av att känna att de bidrar till ett högre syfte på jobbet, säger Lars Forseth.

Topplista: Studenternas drömjobb 2018, jämförelse med 2017

Studenternas drömjobb 2018:

  1. Ingenjör
  2. Programmerare
  3. Ekonom
  4. Lärare
  5. Projektledare

Studenternas drömjobb 2017:

  1. Ingenjör
  2. Entreprenör
  3. Projektledare
  4. Läkare
  5. Ekonom