Nyheter

Stoppa stressen på jobbet

Socialdemokraterna vill ta itu med stressen och pressen i arbetslivet, genom fler inspektioner och sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte sköter sig. Det är mycket viktigt för Sveriges industriarbetare.

Var fjärde medlem i IF Metall har varit rädd att skada sig på jobbet det senaste året, visar en undersökning från Novus.

– Ofta ligger stress bakom. När man pressas att arbeta hårdare och hårdare är risken stor att man tvingas ta genvägar, och då är det lätt att skada sig, säger Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Särskilt unga är rädda att skada sig på jobbet, enligt medlemsundersökningen. Det förvånar tyvärr inte. Unga mellan 16 och 25 i industrin har en något högre skaderisk än äldre, visar en rapport från AFA Försäkring.

– Även här är stress och press en av anledningarna. När organisationer slimmas och tidsbristen är stor finns inte samma tid till introduktioner. Det går ut över säkerheten i produktionen, säger Marie Nilsson.

IF Metall välkomnar särskilt Socialdemokraternas förslag om sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte följer Arbetsmiljöverkets regler om organisatorisk och social arbetsmiljö. 

– Regelverket är jätteviktigt för att vi ska komma till rätta med stressen och pressen i arbetslivet. Men det räcker inte med att reglerna finns, de måste också följas. Sanktionsmöjligheter skulle visa att det är allvar, säger Marie Nilsson.

Redan 2013 kunde IF Metall konstatera att stressen på jobbet var stor bland medlemmarna. Nästan fyra av tio uppgav att de hade för mycket att göra. Inom den kvinnodominerade tvättindustrin var siffran nästan sex av tio.

– Så här kan vi inte ha det. Den tekniska utvecklingen ställer nya krav på industriarbetarna. De måste få tid att utföra sina arbetsuppgifter med så hög kvalitet som möjligt. Det gynnar både arbetsmiljön och affärerna, avslutar Marie Nilsson.