Nyheter

”Spindelmaskinen” som landar på Entreprenad Live i höst

För några veckor sedan sålde Menzi Mucks norska dotterbolag sin första maskin i Sverige. Företagets entreprenadmaskiner påminner mer om månlandare än om traditionella entreprenadmaskiner.

Vi har sålt den till en entreprenör i Östersund som ska använda den för att dra fiber längs E4, säger Truls Østerud, ansvarig för Menzi Mucks försäljning på Norden.

I höst ställer Menzi Muck ut på Entreprenad Live.

Kabeln ska läggas ner nio meter från vägen vilket ställer speciella krav på maskinen som ska kunna ta sig fram över stock och sten.

– Maskinen heter M545 och förutom drivning på alla fyra hjulen kan varje hjul ställas individuellt och i vilket läge föraren önskar, säger Truls Østerud.

– Maskinen är hjuldriven vilket underlättar när den flera gånger måste passera över vägen. En bandgrävare hade lätt skadat beläggningen.

Företaget kommer att på Entreprenad Live att visa upp en Menzi Muck M545 med vinsch och rototilt.

– Kanske också en M540, vi får se, säger Truls Østerud.

Menzi Muck är ett schweiziskt företag som specialiserat sig på entreprenadmaskiner för svåra alpsluttningar.

– Ett normalår tillverkar vi 120 till 140 maskiner och av dem stannar 50-60 i Schweiz. Men vi säljer också bra på andra tyskspråkiga länder och på USA.

Företaget har länge försökt etablera sig på den skandinaviska marknaden och nu har man bildat Menzi Muck Scandinavia med säte i Norge.

– Det har gått bra i Norge. Förra året sålde vi fem maskiner och hittills i år har vi sålt tre. De har bland annat flugits upp till fjället för att användas för reparationsarbete.

Maskinerna går ofta i otillgänglig terräng och när de flugits upp på en fjälltopp kan de monteras ihop på plats.

– Varje del får inte väga mer än 1100 kilo. Då räcker det med en mindre helikopter vilket gör det både enklare och smidigare.

Menzi Muck har också byggt upp en fungerande eftermarknad för Skandinavien och utbildat mekaniker som ska kunna serva maskinerna.

– Det finns visserligen Menzi Muck-maskiner sedan tidigare i Sverige. Dels några äldre men också en ny som rullar utanför Kista. Men då har entreprenören själv tagit sig ner till fabriken i Schweiz och köpt en maskin, säger Truls Østerud.

– Men maskinen vi sålde i Östersund är den första Menzi Muck Scandinavia sålt i Sverige genom vår nordiska verksamhet.

Vad kostar en Menzi Muck?

– Den kostar mellan 700 000 och 3,5 miljon. Men då får kunden en maskin som är billig och enkel att transportera och som har lyftkraft och hydraulisk kapacitet motsvarande en 25-28 tons grävmaskin, säger Truls Østerud.

– Fler och fler har fått upp ögonen för dess maskiner.

Bildtext: En Menzi Muck M545 i sitt rätta element.