Nyheter

IBC Solar, global solelleverantör, öppnar i Sverige

Den svenska solelmarknaden har växt med över 50 procent per år de senaste åren och passerade förra året en miljard i omsättning. Prognoserna visar en lika kraftig tillväxt de kommande åren när Sverige i stor skala börjar använda solceller på villor och andra fastigheter. Tysklands största solelleverantör startar därför försäljning i Sverige i september tillsammans med Solkompaniet, marknadsledare på solceller till företag i Sverige.

Solelmarknaden i Sverige växer rekordsnabbt och en ny bransch skapas. Idag finns det över 200 företag som installerar solceller och antalet växer med mellan fem och tio företag per månad. Huvuddelen är lokala företag som har fokus på villamarknaden och mindre solelanläggningar. I Tyskland, som har lika mycket solinstrålning som Sverige, finns det 50 gånger mer solel installerat. Omställningen till ett helt förnybart energisystem skapar därmed en ny mångmiljardmarknad!

– Sverige är högintressant för installation av solpaneler. Priserna för solceller på världsmarknaden har gått ner markant de senaste åren. I Sverige har dessutom regelverket utvecklats så att hinder försvunnit, vilket verkligen satt fart på marknaden, säger Antje Anzi, Internationell försäljningschef på IBC Solar AG.

IBC Solar AG är en tysk leverantör som specialiserat sig på solceller, energilagring och elbilsladdning. Bolaget grundades 1982 och är idag verksamt på fyra kontinenter. Solkompaniet har använt IBC:s produkter sedan starten 2010 och har byggt 20 procent av den installerade effekten i större solelanläggningar i Sverige. Det nya grossistbolaget, IBC Solar AB, riktar sig till alla de lokala installatörer som bygger på villor och mindre företag. Marknadsintroduktionen görs tillsammans med Solkompaniet som kommer att stå för den svenska verksamheten. Det betyder att den kompetens som Solkompaniet samlat genom åren blir tillgänglig för IBC Solar AB:s kunder.

– Under flera år har Solkompaniet följt och analyserat marknaden för solel på villor som nu växer kraftigt. Vår bedömning är att den kommer att utvecklas främst av lokala eller regionala installationsbolag, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet.

Förra året växte marknaden för solel till villaägare med 60 procent och i januari 2018 höjdes investeringsstödet till villaägare kraftigt till 30 procent. Det gör att antalet villainstallationer enligt Solkompaniets prognoser beräknas öka till 10 000 under 2018.

– Ett generöst bidragssystem och att bygglovskravet nyligen tagits bort för solceller som följer takets lutning gör att solel till villor kommer att ha samma utveckling som värmepumpar hade för tio år sedan, säger Axel Alm, vd för IBC Solar AB och även försäljningschef på Solkompaniet.