Nyheter

Låg frekvens av tillväxtstörningar i sydsvenska tallföryngringar

Undersökningar av tallföryngringar i sydöstra Sverige visar att dubbla eller flera toppskott förekommer i liten omfattning. Detsamma gäller förekomst av höstskott och toppskott med onormalt många knoppar.

– Att så lite tillväxtstörningar har noterats är förvånande med tanke på den uppmärksamhet som frågan fått i media, säger Karl-Anders Högberg, forskare på Skogforsk.

Oroande rapporter om hög frekvens dubbeltoppar, höstskott och onormalt många knoppar i tallföryngringar i sydöstra Sverige har kommit under senaste åren. En utredningsgrupp under ledning av Skogforsk med representanter från Södra, Sveaskog och Skogsstyrelsen har studerat detta närmare och resultat efter vårens inventering finns nu framme.

Totalt undersöktes 23 slumpmässigt utvalda föryngringar, 17 planterade och 6 naturligt föryngrade objekt. Frekvensen plantor med dubbla eller flera toppskott blev 4,1 procent. Naturligt föryngrade plantor hade något lägre frekvens, 3,1 procent jämfört med 4,6 procent för de planterade. Förekomsten av höstskott var generellt låg, cirka 4 procent, och det genomsnittliga antalet knoppar i översta knoppkransen var cirka 5 stycken. Planterade plantor hade något högre frekvens än naturligt föryngrade i båda egenskaperna.

– Även om frekvensen inte är så hög som befarat så utesluter det inte att enskilda skogsägare drabbats hårdare än genomsnittet. Vi kommer därför att följa upp detta ytterligare för att spåra orsak och verkan. En inventering av fältobjekten kommer också att göras under hösten för att se om det skett förändringar efter årets tillväxt, säger Karl-Anders Högberg.