Nyheter

Neste har nollvision i Norrtälje skärgård

Energi- och drivmedelsbolaget Neste förvandlar en av Norrtälje skärgårds mest välbesökta semesteröar, Lidö, till en ”Zero Island” med nollutsläpp av växthusgaser. Förvandlingen påbörjas i dag och presenteras för politiker, berörda branscher och media på Kastellet i Stockholm.

– Sverige har satt ett av världens mest ambitiösa klimatmål – att vara fossilfritt 2045. Vi vill utforska vilka befintliga lösningar som behövs för att nå fram och förhoppningsvis även hjälpa till att utveckla de nya innovationer som krävs, säger Kaisa Hietala som är vice vd för förnybara produkter på Neste.

Lidö är hem till både bofasta jordbrukare och Lidö Värdshus med restaurang och hotell. Ön besöks av tiotusentals semesterfirare varje sommar. Under året ska samtliga verksamheter bli fossilfria.

– Lidö är ett naturområde med en fantastisk miljö och vi har redan idag ett medvetet arbete för miljön i verksamheten. Det känns otroligt spännande att vi i framtiden ska kunna erbjuda medvetna resenärer ett unikt resmål med nollutsläpp, säger Olle Tejle, ägare av Lidö Värdshus som driver turistverksamheten på ön.

Arbetet innefattar transporter, jordbruk, avfall, matlagning, uppvärmning och energi med mer.

Metoderna som ska prövas är bland annat:
– Gasproduktion från matavfall
– Förnybar diesel i både båtar och bruksfordonen på ön
– Biotoaletter
– Växthus
– Vindkraft