Nyheter

Ingenjör är svenskarnas drömjobb

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb, visar Sveriges största arbetslivsundersökning Manpower Work Life. Lärare är tillbaka i topp tio, samtidigt som nykomlingarna programmerare och maskinoperatör tar sig in på listan över drömjobb.

– Ingenjörsutbildningen ger en bred bas att stå på, där du utvecklar både teknikkunskaper och ”mjuka” förmågor som problemlösning och att samarbeta. Det är en eftertraktad kombination på framtidens arbetsmarknad som ger stora möjligheter att arbeta med varierande uppgifter och vidareutvecklas under hela yrkeslivet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Jämfört med 2017 har ingenjör avancerat från andra till första plats på topplistan över svenskarnas drömjobb. Framför allt är det unga under 29 år som drömmer om att bli ingenjörer. Drömjobben skiljer sig något åt mellan könen, men just ingenjör finns med på både kvinnornas och männens topplistor. Nytt för i år är att programmerare och maskinoperatör finns med på drömjobbslistan. Dessutom gör läraryrket comeback, efter att ha halkat ur topp tio föregående år.

Viktigt för många att nå sitt drömjobb
Hela åtta av tio, 82 procent, säger att det är ganska eller mycket viktigt för dem att nå sitt drömjobb. Bara en dryg tredjedel av svenskarna, 35 procent, tycker dock att deras nuvarande jobb är eller ligger ganska nära deras drömjobb. Det största hindret för att få drömjobbet är att man upplever sig sakna rätt kontakter, tätt följt av att känna att det är för sent att börja om eller att man har fel utbildning.

– Utvecklingen på arbetsmarknaden går snabbt, vilket gör att man hela tiden måste utveckla sina kompetenser för att hålla sig anställningsbar. Ingenjör är ett bristyrke, vilket innebär att framtidsutsikterna för de som utbildar sig till eller skolar om sig till ingenjörer är goda, säger Lars Forseth.

Topplista: Svenskarnas drömjobb 2018

  1. Ingenjör

  2. Säljare

  3. Administratör

  4. Projektledare

  5. Kommunikatör/Marknadsförare

  6. Ekonom

  7. Programmerare

  8. Lärare

  9. Maskinoperatör

  10. Managementkonsult