Nyheter

Miljöpartiet i Göteborg går till klimatattack mot andra partier

När torkan gör att skogsbränder sprids i våldsam fart och folk fått fly från sina hem, då börjar allt fler vakna. Klimatförändringarna påverkar oss här och nu. Sjuka och äldre drabbas som hårdast av värmeböljan. Nu pratar alla partier klimat, men fortsätter motarbeta det som kan minska klimatutsläppen.

– Hur är det möjligt efter denna sommar? Klimatet är valets viktigaste fråga, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.

– Värmeböljan kostar miljardbelopp bara i år. Det kommer också att kosta att förebygga men den stora frågan är inte vad det kostar att göra något åt klimatet – den stora frågan är vad det kostar att låta bli, säger Ulf Kamne.

Det går att minska klimatförändringarna men det krävs kraftfulla åtgärder på alla nivåer. Vi behöver förändra systemen från grunden. Sommarens extremväder har fått fler att vakna upp och förstå allvaret. Klimatförändringarna händer nu. Och de drabbar inte enbart människor långt bort i andra länder, utan påverkar även oss här i Göteborg. Nu vill Miljöpartiet få fler att agera.

– Bilberoendet måste minska. Det ska vara lätt och snabbt att åka kollektivt eller cykla. Idag är staden mer anpassad för bilen än cykeln. Och cementindustrin släpper ut mängder med växthusgaser, lika mycket som flyget. Därför är det särskilt viktigt att bygga fossilfritt och hållbart. Vi tar ett helhetsgrepp – det behövs för att minska klimatutsläppen på alla plan.

Allt fler partier nämner klimatet. Forskare har visat att torkan och värmeböljan har sin grund i klimatförändringarna. Fler inser att klimathotet påverkar oss alla. Men Miljöpartiet ifrågasätter vad de olika partierna gör i praktiken.

– Moderaterna motarbetar allt som kan minska bilutsläppen och vill sälja ut energibolag och jordbruksmark som är viktiga verktyg för att ställa om till fossilfritt. Demokraterna snackar sig blå om Västlänken och blundar för att den behövs till att fler ska kunna resa klimatsmart. De lurar människor när de hävdar att beslutet går att riva upp.

Värst anser han det vara att Demokraterna inte låtsas om att Västlänken gör att fler tåg kan gå till och från Göteborg. Ett måste i ett framtida Göteborg. En annan sak som Ulf Kamne upprörs över är att Demokraterna inte bryr sig om klimatet i sin budget, som de vill ska styra staden.

– De nämner bara ordet klimat två gånger. Den ena gången när de pratar om företagsklimat och den andra när de skär ner på budgeten till miljö- och klimatnämnden.

Ulf Kamne är också upprörd över att Socialdemokraterna driver på för fler flyglinjer – trots flygets klimatutsläpp – och motarbetar de cykelinvesteringar som Miljöpartiet anser att staden behöver för att minska bilåkandet.

– Och Liberalerna vågar inte ställa krav på företagen som är oerhört viktiga för att minska utsläppen, Centerpartiet värnar köttätandet och vill avskaffa flygskatten. Göteborg, Sverige och världen behöver gå från ord till handling. Och KD försöker till och med väcka liv i kärnkraften. Miljöpartiet är det parti som driver de allra viktigaste frågorna för planetens och våra barns framtid, säger Ulf Kamne.