Nyheter

Stora Enso investerar i byggandet av ett kompetenscenter

För att möta en ökande efterfrågan ska Stora Enso bredda sin råmaterialbas av biokompositer vid bruket i Hylte. Syftet är att tillhandahålla ett större urval av såväl tekniska egenskaper som fibrer. Investeringen omfattar ett nytt kompetenscenter och installation av nya maskiner för bearbetning av grövre fibrer för biokompositmaterialet DuraSense™ by Stora Enso.

–Vi ser en ökande efterfrågan på det innovativa biokompositmaterialet DuraSense™. Diversifieringen av råvarubasen och det nya kompetenscentret för biokompositmaterial stärker Stora Ensos tillgång till en marknad där fossilbaserade material ersätts med förnybara, säger Jari Suominen, divisionschef för Stora Enso Wood Products. Med vår helintegrerade process och breda kunskap om fibrer har vi rätt förutsättningar att fortsätta växa på den här marknaden.

– Med den nya utrustningen på plats kan Stora Enso erbjuda DuraSense™-användare ett större urval både vad gäller tekniska egenskaper och fibertypen i biokompositerna, samtidigt som priset är attraktivt jämfört med traditionella plastmaterial. Det kommer att göra det enklare för kunder att byta från sina nuvarande material till de biokompositbaserade, säger Patricia Oddshammar, ansvarig för biokompositer inom Stora Enso.

Produktion med grövre fibrer beräknas starta i slutet av 2019.

Kompetenscentret för biokompositer kommer att upprättas i en befintlig byggnad på Hylte Bruk. I kompetenscentret kommer det att finnas laboratorium, pilotanläggningar, möjligheter till prestandatestning, samt en utställning. Bygget av kompetenscentret beräknas börja under 2018 och färdigställas under 2019.

– På det nya kompetenscentret för biokompositer kommer vi att kunna dela med oss av vår kunskap till våra kunder och steg för steg hjälpa dem med testkörningar och produkttester, säger Oddshammar. Investeringen på 7 MEUR kommer ytterligare att stärka Stora Ensos position som ett företag inom förnybara material. Biokompositbruket i Hylte startade sin produktion tidigare i år. Brukets produktionskapacitet är 15 000 ton per år, vilket gör det till Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning. Den nya investeringen diversifierar råmaterialbasen men kommer inte att ha en betydande påverkan på produktionskapaciteten.

Som tidigare kommunicerat, när biokompositverksamheten är i full drift kommer omsättningen för Stora Ensos division Wood Products att öka med ungefär 25 MEUR. Resultatet kommer att ligga över divisionens lönsamhetsmål som är ett operativt ROOC på 20 %.