Nyheter

Kompensation till Södras avtalsentreprenörer

Den skogliga entreprenörskåren har haft en besvärlig sommar till följd av den höga brandrisken. Det har medfört lägre produktion och stoppad verksamhet som drabbat dem ekonomiskt. Därför har Södra beslutat att betala ut ersättning till avtalsentreprenörer, som kompensation för de störningar som företagen lidit av.

– Vi har beslutat att ersätta entreprenörerna motsvarande en veckans produktionsbortfall. Sedan tidigare har vi öppnat för möjligheten att betala förskott till entreprenörerna till dess att produktionen är på normal nivå igen. Södra kompenserar också för de ökade lönekostnaderna som tillkommer för arbete under nätter och helger. Vi kommer att följa utvecklingen noga under hösten för att eventuellt vidta ytterliga åtgärder, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog.

SMHI gör bedömningen att brandrisken nu minskar och de extraordinära åtgärder som vidtagits för avverkning, markberedning och skogsbränsle med stoppad eller starkt begränsad verksamhet kan därför upphävas. De normala rutiner som Södra alltid tillämpar vid hög brandrisk kommer som vanligt att följas och lämpliga åtgärder att vidtas.

Grunden för våra bedömningar av brandrisk vid arbete i skogen är som tidigare att säkerheten kommer i första hand. Vårt riskarbete vilar på de branschgemensamma riktlinjerna som tagits fram av skogsbruket, skogsstyrelsen MSB och representanter för räddningstjänsten. Baserat på den lokala situationen görs kontinuerligt en bedömning av lämpliga åtgärder som att flytta maskinlagen till lämpligaste området, anlita brandvakt och ha efterbevakning, nattkörning och slutligen avbryta arbetet.

– Den begränsade avverkning som vi haft under sommaren har haft i hela vår verksamhetsgeografi påverkar vår försörjning till vår industri. Försörjningssituationen vid våra bruk är, under dessa förutsättningar, god. Dock påverkar det vår tillredning av timmer till våra sågverk och därmed dess råvaruförsörjning, säger Olof Hansson.

Under perioden som varit har flertalet av Södras sågverk haft semesterstopp vilket innebär att det finns ett visst timmerlager att påbörja försågning av vid dess uppstart nu i augusti. Inledningsvis kommer dock produktionen vid några av våra verk begränsas på grund av timmerbrist men vi gör vårt yttersta för att minimera konsekvenserna för våra kunder.

– Beslut om begränsningar i vår försågning tas löpande, avslutar Olof Hansson.

Foto: Anders Andersson