Nyheter

Alliansen presenterar nya förslag för miljön

I dag håller Alliansens partiledare Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) en pressträff om nya förslag för sin miljöpolitik. 

Några av förslagen är bl.a. sänkt skatt på eldriven kollektivtrafik, och tunga fordon. Sverige behöver ha en stark krisberedskap och en långsiktig klimatpolitik, menar Ulf Kristersson.

– Vi måste kunna förena lägre utsläpp, att vara ett föredöme i världen och tillväxt i ekonomin, säger han.

Utmaningarna är företagen, en tredjedel av utsläppen kommer från basindustrin men även vägtrafiken som står för merparten av utsläppen på transportsidan.
Alliansen vill gynna dem som köper en klimatsmart bil och möjliggöra fossilfri tankning i hela landet.

– Vi måste också göra det enklare för människor att göra gröna val, säger Annie Lööf.

– Klimatförändringar är inte något som händer här borta någonstans utan det händer här och nu, säger Annie Lööf och understryker att ny teknik kommer att bli viktig för en ny offensiv klimatpolitik.

– Vi ska inte stoppa utvecklingen, vi ska stoppa utsläppen, säger Jan Björklund och säger att vi inte ska sluta flyga men att vi i framtiden kommer att flyga grönare när tekniken utvecklas.

– Här är vi kritiska till regeringen eftersom flygskatten inte är en skatt på utsläppen utan på resor, säger Jan Björklund.

– Vi behöver värna de svenska skogarna och skydda arterna men det går att göra detta samtidigt som man skyddar äganderätten, säger Ebba Busch Thor om skogens framtid i Sverige.