Nyheter

Swedfund fortsätter att investera i förnybar energi

Swedfund fortsätter att satsa på investeringar i förnybar energi genom att investera 128 miljoner kronor i JCM Power, i form av aktier. JCM utvecklar, bygger och driver sol- och vindkraftverk i utvecklingsländer.

– Tillgång till el är en förutsättning för samhällsutveckling och därför är investeringar i förnybar energi ett prioriterat område för oss, säger Swedfunds vd Maria Håkansson. JCMs strategi att vara en hållbar och långsiktig investerare med fokus på att bygga förnybara energiprojekt i utvecklingsländer gör bolaget till en intressant partner för Swedfund.

Fortfarande lever närmare en miljard människor utan tillgång till el. Brist på pålitlig och hållbar energi är en stor utmaning för utvecklingsländer. Det hindrar ekonomisk utveckling och drabbar de svagaste grupperna i samhället hårdast. Många människor tvingas att producera alternativ el, som i många fall framställs med dieseldrivna generatorer eller vedeldning vilket är både dyrt och farligt för hälsa och miljö.

Tillgången till kostnadseffektiv, pålitlig och hållbar energi är ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Ofta är de tekniska förutsättningarna för energiförsörjning via förnybara källor mycket goda i utvecklingsländer, men många energiprojekt strandar på grund av brist på kunskap och finansiering.

– Vi är glada över denna viktiga milstolpe med en ledande investerare inom förnybar energi. Swedfunds investering stödjer JCM Powers strategi att bygga en ledande privat producent inom förnybar energi på tillväxtmarknader, säger Christian Wray, vd JCM Power.

Om JCM:
JCM Power investerar i förnybar energi från framförallt sol- och vindkraft i utvecklingsländer. JCM arbetar för att etablera långsiktiga partnerskap med lokalsamhällen, länder och finansiella institutioner för att bygga och driva projekt inom förnybar energi på tillväxtmarknader med goda förutsättningar för förnybar energi.