Nyheter

Så vill S att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland

Klimatkrisen är mänsklighetens svåraste utmaning. Socialdemokraterna går till val på att skapa ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Att ha en politik för att hantera klimathotet är en viktig del i detta. S presenterar nu förslag på vägen mot partiets mål att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, med ökade krav på återvinning och cirkularitet.

Den S-ledda regeringen har under mandatperioden genomfört en lång rad reformer för att klara omställningen mot ett fossilfritt välfärdsland. Nu presenterar Socialdemokraterna ytterligare förslag.

– Klimathotet är vår tids ödesfråga. Därför gäller det att vi agerar nu, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Socialdemokraterna vill se krav på möjlighet till återvinning och cirkularitet och föreslår bland annat pant på mobiltelefoner och att onödig användning av engångsartiklar ska fasas ut. Partiet går också till val på att öka de lokala klimatinvesteringarna med 1,5 miljarder kronor fram till 2020. S vill också att Sverige genom EU ska driva på för en skärpning av ländernas åtaganden i Parisavtalet, samt behålla de båda stödformerna Industriklivet och Klimatkrivet.

– Sverige kan påverka utvecklingen på två sätt: genom att driva på internationellt, och genom att gå före och visa att det går att kombinera lägre utsläpp med jobb och välfärd, säger Åsta Westlund (S), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.