Nyheter

Ny karttjänst visar skogsbrändernas omfattning

Nu är det möjligt för skogsägare som drabbats av sommarens skogsbränder att med hjälp av Skogsstyrelsens kartjänster se omfattningen av brandskadorna. De nya tjänsterna finns tillgängliga för skogsägare och andra aktörer i både dator, surfplatta och mobil.

– Vi vet att det är riskfyllt att röra sig i skog och mark efter en skogsbrand och kanske pågår släckningsarbetet fortfarande. Då hoppas vi att den här nya funktionen kan vara en hjälp för den som vill få en uppfattning om skadornas omfattning av få det på ett säkert och snabbt sätt, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsens enhet för Geografisk information.

Med hjälp av satellitbilder som är mellan en och tre dagar gamla kan brandområdena urskiljas och bilderna finns just nu tillgängliga för skogsägare på två sätt:

Bilderna uppdateras kontinuerligt med nya bilder varannan till var tredje dag. Inom kort är förhoppningen att bilderna även ska finnas i det kartprogram som finns i ”Mina sidor” på Skogsstyrelsen hemsida där skogsägaren kan logga in med dator.

Över de största brandområdena kommer det inom några veckor att göras en flygfotografering. Flygfoton har bättre upplösning än satellitbilder och kan ge en mer detaljerad bild av skog och landskap.

Bild: Med hjälp av Skogsstyrelsens nya karttjänst kan man se i mobilen var det brinner
Foto: Skogsstyrelsen