Nyheter

Ringhals 2 tas ur drift när havet ger för varmt kylvatten

Ringhals 2 påbörjade under måndagen effektnedgång på grund av den höga temperaturen i havet. Havsvattnet, som används för kylning i processen, har nu nått en sådan temperatur att Ringhals 2 tas ur drift.

Det ihållande varma vädret i Sverige innebär att havsvattnet under de senaste dagarna närmat sig 25 grader. För att upprätthålla kylkapacitet i Ringhals anläggningar används havsvatten för att kyla olika system och komponenter i processen.

– När vattnet blir varmare minskar dess kyleffekt och för att vi med god säkerhetsmarginal ska behålla den kylförmåga som behövs för olika system behöver vi nu ta Ringhals 2 ur drift, säger Sven-Anders Andersson, produktionschef Ringhals. 

Ringhals 3 och 4 har fortsatt normal produktion. Ringhals 1 är för närvarande avställd för årligt planerat underhåll.
Varje anläggning har fastställda gränsvärden för havsvattnets maxtemperatur. För Ringhals 2 gäller 25 grader.

– När vi under måndagen närmade oss 25 grader valde vi att minska effekten till 55 procent men nu har temperaturen gått över 25 grader och därför ställs Ringhals 2 av, säger Sven-Anders Andersson, produktionschef Ringhals. 

Att havet når temperaturnivåer som i år är mycket ovanligt och att svenska kärnkraftverk behöver reducera effekten på grund av för varmt havsvatten sker sällan. För Ringhals har det skett vid något enstaka tillfälle under 2000-talet.

Foto: Vattenfall