Nyheter

Vattenfall, Novo Nordisk och Novozymes i långsiktigt avtal

Framställningen av insulin och enzymer kommer att ske med hjälp av förnybar energi från Danmarks första storskaliga havsbaserade vindkraftpark, Kriegers Flak i Östersjön. Detta tack vare ett nytt, långsiktigt avtal mellan det globala läkemedelsföretaget Novo Nordisk, bioteknikinnovatören Novozymes och Vattenfall.

Vattenfall kommer att leverera förnybar el till Novo Nordisk och Novozymes anläggningar i Danmark. Leveransen från vindkraftparken Kriegers Flak kommer att utgöra ungefär en femtedel av dess förväntade produktion.

Kriegers Flak planeras vara i full drift i slutet av 2021 men avtalet träder i kraft den 1 januari 2020 så under tiden kommer elen att levereras från andra av Vattenfalls vindkraftverk i Danmark.

– Vattenfall är den största utvecklaren av havsbaserad vindkraft i Danmark. Inte minst tack vare Kriegers Flak, som kommer att bli störst. Vi märker av en ökad efterfrågan från företagen om att köpa uteslutande förnybar energi. Detta avtal är ett resultat av det, och vi ser mycket fram emot samarbetet med Novo Nordisk och Novozymes, säger Branislav Slavic, Vice President vid Business Sales Nordic på Vattenfall.

Enligt Dorethe Nielsen, Head of Corporate Environmental Strategy på Novo Nordisk, är möjligheten att driva företagets internationella anläggningar med förnybar energi en avgörande faktor i samarbetet med Vattenfall.

– Avtalet med Vattenfall tar oss ett steg närmare att uppnå vårt mål: att alla våra produktionsanläggningar världen över ska drivas med förnybar energi år 2020. I och med avtalet med Vattenfall kommer all europeisk tillverkning ske med hjälp av förnybar energi.

Bioteknikföretaget Novozymes har sedan flera år haft el från förnybara källor till sina anläggningar i Danmark. Lene Aabo, Vice President för Sourcing and Facility Management på Novozymes, ser det nya avtalet som ett sätt att upprätthålla hållbarhet i hela värdekedjan, från tillverkning till färdig produkt.

– Novozymes produkter hjälper till att tackla de största problemen i världen, till exempel klimatförändringarna. Därför är det självklart att vi vill ta ansvar för vår egen miljöpåverkan. Det här nya avtalet ger oss en stabil och pålitlig leverans av förnybar energi till konkurrenskraftiga villkor. Samtidigt stödjer avtalet en effektiv tillverkning i Danmark med många bra arbetstillfällen.

Elen som levereras kommer att ha en certifierad miljövarudeklaration (EPD), vilket ger en total transparens och gör det möjligt att jämföra olika produkters miljöegenskaper ur ett livscykelperspektiv (LCA).

Novo Nordisk och Novozymes är fristående företag som ingår i Novo-familjen med Novo Nordisk Foundation som majoritetsägare genom sitt holdingbolag Novo Holdings A/S.

Om den havsbaserade vindkraftparken Kriegers Flak:
Med en produktionskapacitet på drygt 600 MW kommer Kriegers Flak att bli Danmarks största vindkraftpark.
Rotordiametern är hela 167 meter, vilket innebär att varje vindkraftverk är 188 meter högt och väger nära 900 ton.
Kriegers Flak ligger i Östersjön, på 15–40 kilometers avstånd från den danska kustlinjen.