Nyheter

Svevia anlägger vägar till vindkraftverk i Härnösand

På Spjutåsberget i Härnösand kommer Svevia på uppdrag av Härnösand Energi och Miljö AB att bygga vägar och gjuta fundament till två nya vindkraftverk som ska resas.

Att vindförhållandena på berget gör det till en bra placering av vindkraftverk har länge varit känt. Nu har Svevia fått uppdraget av HEMAB, Härnösand Energi och miljö AB, att gjuta de fundament som vindkraftverken ska stå på och bygga de vägar som behövs för att kunna färdigställa projektet och sedan kunna underhålla verken.

– Vårt uppdrag är att i obruten terräng bryta de vägar som behövs för att kunna anlägga vindkraftverket på berget. Vägarna kommer att anslutas till befintliga skogsvägar så långt det går. Innan vägarna kan börja byggas måste skogen röjas, berättar Magnus Skoglund, Svevia.

De två vindkraftverken kommer att ha en totalhöjd på 180 meter och tillsammans ge en årlig energiproduktion på cirka 23-28 GWh.

Projektet startar i augusti. Svevias del av projektet ska vara slutfört i mars år 2019. Anbudet är värt cirka 10 miljoner kronor.