Nyheter

NSK:s Condition Monitoring Service sparar 34 500 euro hos pumptillverkare

När en tillverkare av centrifugalpumpar för vattenbehandlingstillämpningar utvecklade en ny höghastighetsdesign kunde man inte förstå varför testkörningen visade högre temperaturer än det ursprungliga konceptet. Därför kontaktade företaget NSK, som skickade en expert för AIP+ (Value Added Program) till företagets anläggning i Frankrike för att utföra en fullständig vibrationsanalys. NSK:s undersökning genomfördes inom ramen för NSK:s Condition Monitoring Service (CMS) där man analyserar tillståndet hos lager och tillhörande komponenter. Tack vare utredningen var det möjligt för kunden att spara 34.500 euro.

NSK:s CMS är en metod för att bestämma tillståndet hos maskinens interna komponenter, såsom lager och växlar, medan maskinen fortfarande är i drift. Processen omfattar en första undersökning med hjälp av ett klassificeringssystem för att utvärdera varje maskin och dess lämplighet för CMS. Modellering av maskinen eller systemet på NSK-analysmjukvara sker sedan för att bestämma de optimala övervakningspunkterna. Enstaka eller periodisk analys utförs därefter, följt av datautvärdering och rapportering.

Hos pumptillverkaren identifierade NSK:s CMS att lagren på prototyppumpen faktiskt var i bästa skick utan rapporterbara problem. Emellertid visade vibrationsanalysen att ursprunget för den oförklarliga temperaturökningen faktiskt kunde hänföras till smörjproblem. Detta hjälpte kunden att utveckla projektet med en ny smörjningsmetod för höghastighetstillämpningar.

En del av lösningsförslaget från NSK inkluderade den övervakningsbedömning som gjordes hos kunden med all teknisk data, mätförhållanden och förklaringar av spektrumanalys. Vid den fasta provhastigheten kunde man se att temperaturen började öka snabbt, vilket lyfte fram det potentiella smörjproblemet.

Denna live-bedömning av maskinens tillstånd och hälsa medan den fortfarande är i drift gör det möjligt för NSK:s experter att förutse livslängden hos kritiska komponenter, så att kunden bättre kan planera underhållet. CMS är den mest förfinade och övergripande metoden för att upptäcka tidiga tecken på slitage och tillhörande problem.

Hos centrifugalpumptillverkaren sparade CMS cirka sex månader med FoU-kostnader, liksom testningskostnader, till en summa som beräknats till € 34 500.

– Vibrationsanalysen i kombination med kompetensen hos NSK:s experter har lett till en omedelbar och betydande vinst i ett pågående utvecklingsprojekt, säger Mathieu Piquemal, NSK:s AIP & South Europe Services Manager, European Industrial Business Unit.

– Speed-to-Market är viktigt för OEM-tillverkare idag, där designers och forsknings- och utvecklingstekniker står under starkt tryck för att leverera nästa generations lösningar till en krävande kundbas, tillägger Piquemal, som också är en MIBoC ISO18436-2-certifierad vibrationsanalytiker.

Tillsammans med driftskostnadsbesparingar och prestandaförbättringar kan NSK i egenskap av helhetsleverantör leverera kritiska lager- och linjärreservdelar vid behov.