Nyheter

Minesto inleder program för driftsättning av DG500

Miljöteknikbolaget Minesto har inlett programmet för driftsättning av bolagets första tidvattenprojekt i kommersiell skala i nordvästra Wales. Inledande havstester av kraftverket DG500 utförs i Holyheads hamn samt vid Minestos site Holyhead Deep.

– Aktiviteterna i Holyhead fortskrider väl och vi är glada över att ha gått in i driftsättningsfasen av DG500-projektet. Fartygen är chartrade och kraftverket är i vattnet. Nu genomför vi vissa inledande steg av driftsättning både i Holyheads hamn samt vid vår site i Holyhead Deep. Sedan fortsätter vi med vidare testning i Holyhead Deep, säger David Collier, operativ chef på Minesto.

Som tidigare kommunicerats utgörs programmet för driftsättning av DG500 av två huvudsakliga faser. Först testas kraftverkets funktionalitet för att efter det gå vidare till att generera elektricitet.

Den första fasen av driftsättningsprogrammet består i sig av ett flertal tester under olika stadier. Detta inkluderar verifiering av metoder för sjösättning och upptagning, testning av kontrollsystemets samtliga funktioner och slutligen full drift av DG500-systemet i åttaformade banor.

Minesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala koldioxidavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion ur havet. Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda verifierade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar. I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green. Minesto grundades år 2007 och är verksamt i Sverige, Wales, Nordirland och Taiwan. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology. Bolagets aktie (MINEST) är föremål för handel på Nasdaq First North Stockholm med G&W Fondkommission som Certified Adviser.
Läs mer om Minesto på www.minesto.com

Foto: Minesto