Nyheter

ÅF topprankad arbetsgivare bland forskare

ÅF är tillsammans med ABB och Astra Zeneca den arbetsgivare som flest forskare vill arbeta hos.

Årets upplaga av Framtidens Forskning publicerar en undersökning där 600 forskare i Sverige rankat potentiella arbetsgivare. ÅF, ABB och Astra Zeneca är de företag som hamnar högst upp på listan med 29 procent av rösterna vardera. Volvo Group kommer strax efter.

– Jag är väldigt glad över vår attraktionskraft bland forskare, de är viktiga för vår framgång. På ÅF fokuserar vi på att utveckla innovativa och hållbara lösningar, och ett nära samarbete med akademin är givetvis betydelsefullt, säger Jonas Gustavsson, VD och koncernchef.

ÅFs strategi innebär att omsätta kunskap och forskningsresultat till paketerade lösningar för kunderna. Idag har ÅF över 10 000 dedikerade medarbetare som arbetar inom områdena energi, industri och infrastruktur.

– Vi är verksamma inom nära nog alla teknikområden och vår styrka är att vi kombinerar alla dessa områden i nya helhetslösningar. Detta gör man exempelvis genom att utveckla system för självkörande fordon och effektivisera vattenkraftverk med hjälp av maskininlärning, säger Tor Ericson, chef inom Digital Solutions på ÅF samt styrelseordförande för KTH:s nätverkscentrum för elektronik och mjukvara.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord mot ett slumpmässigt urval av forskare 7–9 maj 2018 av tidningen Framtidens Forskning. I undersökningen svarade 600 forskare på frågan ”Vilka företag kan du tänka dig att arbeta hos?” Den statistiska felmarginalen är 2,5–4,0 procentenheter. Magasinet och webbtidningen Framtidens Forskning produceras av NextMedia, som sedan många år är specialiserad på bransch- och karriärtidningar, i samarbete med Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Foto: Daniel Ohlsson

Bild: Jonas Gustavsson, President and CEO ÅF