Nyheter

Torkan: Skogsstyrelsen uppmanar aktörer följa brandriktlinjer

Efter den senaste tidens torka med brandrisk i stort hela landet är risken för skogsbränder överhängande. Skogsstyrelsen uppmanar nu därför alla skogliga aktörer att ta del av och följa de riktlinjer som tagits fram för att minska risken att det uppstår bränder i vid skogsarbete. Skogsstyrelsens webb-app kan också ge skogsägaren vägledning under torkan.

– Det blir fortsatt varmt och torrt med stor brandrisk i stort sett över hela landet. Nu är det extra viktigt att de riktlinjer som branschgemensamt arbetats fram för skogsbruket när det är brandrisk i skogen följs så vi inte får en ny storbrand liknande Västmanland 2014, säger Anna Marntell, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

– Riktlinjerna kom under förra året och är alltså relativt färska. Därför är vi oroliga för att informationen inte nått ut till alla aktörer på ett bra sätt ännu, säger Anna Marntell.

Som en direkt följd av den stora skogsbranden i Västmanland togs branschgemensamma riktlinjer fram för att minska risken för skogsbränder i skogen: 

Samråd ska genomföras vid förhöjd brandrisk mellan uppdragsgivare och uppdragstagare.

  • Identifiera eventuella delområden med högre brandrisk eller med vegetation som kan ge hastiga brandförlopp.

  • Om möjligt utförs skogsarbeten i andra områden där brandrisken är lägre.

  • Säkerställa att tillfartsvägar är framkomliga inför en släckningsinsats.

  • Gör kontinuerliga bedömningar av brandrisken och följ SMHI:s prognoser.

  • Vid höjd beredskap ska avverkningsmaskiner har minst två skumsläckare och markberedningsmaskiner ha minst sex skumsläckare.

  • Brandvakter ska finnas under höjd beredskap och vara utrustade med flamsäkra kläder.