Nyheter

Batterianläggning i drift vid brittisk vindkraftspark

Vattenfalls batterianläggning vid Pen y Cymoedd vindkraftspark i Wales lagrar nu förnybar vindkraft som kan användas när det inte blåser. Därmed bidrar batterianläggningen till stabiliteten i det brittiska elsystemet.

Vattenfall startade tidigare i veckan den kommersiella driften av anläggningen för batterilagring vid Pen y Cymoedd i Wales. Det är Vattenfalls och Storbritanniens största samlokalisering av batterier med en vindkraftspark på land. Det 22 MW stora batteriet, som delar elnät med vindkraftsparken, kommer att bidra till att upprätthålla en tillförlitlig elförsörjning genom att lagra den producerade vindkraftselen.

– Vattenfall är på väg mot en smart digitaliserad framtid, fri från fossila bränslen. Jag kan inte tänka mig några andra energianläggningar som bättre visar hur den framtiden ser ut än den här batterianläggningen vid Pen y Cymoedd, säger Gunnar Groebler, chef Business Area Vind på Vattenfall.

Batteriet består av 500 BMW i3-batteripaket med en kapacitet på 33 kilowattimmar (kWh) vardera.

– Det här är Vattenfalls största batterianläggning hittills, där vi utnyttjar synergieffekter vid våra befintliga vindkraftsparker, som här vid Pen y Cymoedd eller vid Princess Alexia Vindkraftspark i Nederländerna. Den här typen av hybridanläggningar kommer att spela en större roll i framtiden och vi leder utvecklingen, säger Claus Wattendrup, chef Business Unit Solar and Batteries på Vattenfall.

Pen y Cymoedd vindkraftspark har totalt 76 vindkraftverk med en total kapacitet på 228 MW och den beräknade årliga produktionen motsvarar hushållsel till 188 000 brittiska hem.