Nyheter

SSAB erbjuder elbilsladdning till anställda för koldioxidfria transporter

För att minska miljöpåverkan och främja miljöinsatser erbjuder SSAB i Oxelösund anställda möjlighet till elbilsladdning. Stationen är bland de större i Sverige med fem destinationsladdare som har totalt 10 laddpunkter.

– Det här är något vi vill testa eftersom vi jobbar för att bli fossilfria till 2045. Vi kommer successivt att byta ut vår egen fordonsflotta mot koldioxidfria alternativ. Därför är det bra att redan nu ha alternativa bränslealternativ som även vår personal kan ta del av, säger Jacob Sandberg platschef på SSAB i Oxelösund.

Laddstationen finns utanför SSABs produktionsområde i Oxelösund vilket gör att även leverantörer till SSAB kan ladda sina fordon. Laddstationerna är uppkopplade till InCharge publika laddnätverk och är ett samarbete med Vattenfall som även tillhandahåller elen.

– I takt med ett ökat antal elbilar på marknaden, ökar även efterfrågan av laddningsmöjlighet på jobbet. Jag tycker det är väldigt positivt att SSAB tar initiativ till att erbjuda elbilsladdning, vilket uppmuntrar till att fler vågar satsa på en elbil, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-mobility.

Inom SSAB finns en betydande intern transportverksamhet som omfattar truckar och andra fordon. Där används i dag främst fossila bränslen som energikällor. Totalt används ett 50-tal olika fordon inom interna transporter i Oxelösund. Dessa kommer successivt att bytas ut till fordon som drivs med koldioxidfria bränslen. Under året kommer bland annat en vätgasdriven gaffeltruck att testas under produktion.

SSAB arbetar ständigt för att minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten, både på kort- och långsikt. Tillsammans med LKAB och Vattenfall driver SSAB också ett projekt för en fossilfri stålproduktion, HYBRIT, med målet att hela SSABs verksamhet ska vara fossilfri 2045.

Foto: SSAB/Sari Heikkinen