Nyheter

Lokal aktör investerar stort i Törneby Solpark

Solenergi är hett, vilket den investeringskraft som finns lokalt vittnar om. Den andra etappen av Törneby är redan beställd och innebär att man är på god väg att bygga Sveriges största medlemsägda solpark. Tillsammans med flera lokala aktörer sätts Smålandsregionen på kartan, en region att räkna med när det gäller hållbar utveckling.

Den 2 januari 2018 beslutade Emmaboda Energi och Miljö AB att investera i andra etappen av Törneby Solpark på Kalmar Öland Airport. De förvärvar och direktäger produktion motsvarande 1000 andelar av solparken. Investeringen uppgår till 1 100 000 kr och väntas producera ca 100 MWh förnybar el per år. Investeringen innebär att Emmaboda Energi och Miljö AB sällar sig till raden av lokala aktörer som valt att investera i lokalproducerad förnybar energi. Första etappen ägs av ca 10 lokala aktörer och ett 100-tal privatpersoner genom föreningen Kalmarsund Sol. Att solenergi är hett är tydligt.

– Som lokalt energiföretag är det viktigt att bidra till en mer hållbar energiproduktion, säger Stefan Lundgren, vd Emmaboda Energi och Miljö AB. Genom investeringen i Törneby Solpark bidrar vi till den utvecklingen, vilket känns jättebra, säger Stefan.

Den andra etappen av solparken är nu beställd och väntas stå klar i sommar. Kalmar Energi uppför en nyckelfärdig solcellsanläggning genom Elia som entreprenad. Solanläggningen administreras och hanteras efter överlåtelse via Törneby Driftförening, som representerar samtliga direkägande företag/organisationer.

– Jag är djupt imponerad av alla dessa aktörer, som aktivt väljer att satsa på hållbar utveckling. Det kräver engagemang, menar Therese Andersen, Kommunikationschef på Kalmar Energi. Vi har tidigare sett att solenergi engagerar och det bli mer och mer självklart att solenergi är en del av en mer hållbar energiproduktion. Att så många vill vara med och möjliggöra en lokal satsning på förnybar energi i den här omfattningen är helt fantastisk, avslutar Therese.

Foto: Kalmar Energi