Nyheter

Stålindustrin kritisk till USA:s ståltullar

Igår meddelade USA:s president Donald Trump att USA planerar att införa 25-procentiga tullar på all stålimport. Stålindustrin är starkt kritisk och hoppas att EU agerar snabbt.

– Det här är ett steg i fel riktning. Vi behöver mer frihandel, inte mindre, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Svensk stålindustri exporterar cirka 10 % av sina produkter till USA. Det motsvarar cirka 4 miljarder svenska kronor.

– På sikt hoppas vi få undantag för våra svenska specialprodukter som USA behöver och som inte tillverkas i USA, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Stålindustrin sysselsätter drygt 15 000 personer i Sverige. Med underleverantörer och kringliggande verksamhet sysselsätter stålindustrin cirka 45 000 personer. Omkring 90 % av stålindustrins produkter exporteras till ett värde av 41 miljarder kronor. Majoriteten av svenska stålprodukter är starkt nischade specialstål.

Donald Trump motiverar sitt förslag på nya tullar på stål och aluminium med flera år av ojuste handel som drabbat USA:s stålföretag hårt. Ståltullarna innebär att många som idag exporterar stål till USA behöver sälja sina produkter någon annanstans. Detta innebär en risk för en importflod och ett överutbud på den europeiska marknaden. Redan idag finns tillfälliga tullar mot enskilda produkter både i USA och EU.

– Jag hoppas att EU-kommissionen svarar och agerar snabbt, säger Bo-Erik Pers.

På bilden:
Mathias Ternell, handelspolitisk direktör, och Bo-Erik Pers, vd.
Foto: Pia Nordlander/BildN.