Nyheter

Milstolpe nådd i avvecklingsförberedelserna för O2

Oskarshamn 2 (O2) är sedan i somras tömd på bestrålat bränsle. Ännu en viktig milstople i avvecklingsförberedelserna nåddes fredagen den 8 december när det sista, färska bränslet från bränslebassängen på O2 transporterades till Oskarshamn 3 (O3) där det ska byggas om och så småningom användas.

Att bränslebassängen på O2 nu är tömd på bränsle innebär att anläggningen går in i en ny fas i avvecklingen och att kravbilden sänks något vad gäller exempelvis bemanningen i kontrollrummet. O2 räknas dock fortsatt som en kärnteknisk anläggning och det ställs fortfarande krav på att byggnaderna ska hållas intakta och att de processystem som måste vara i drift ska underhållas.

Enligt plan ska den storskaliga nedmonteringen och rivningen av Oskarshamn 1 (O1) och O2 påbörjas omkring år 2020.

ab o2 bild

– För att skapa förutsättningar att kunna påbörja rivningen 2020 pågår ett intensivt förberedelsearbete, bland annat med att få alla tillstånd på plats men också genom projektering och att förbereda anläggningarna för rivning, berättar avvecklingschef Andreas Roos och fortsätter:

– En konkret åtgärd är att segmenteringen av O2s interna reaktordelar påbörjas under 2018. Detta arbete beräknas pågå under hela året, därefter ska samma arbete genomföras på O1 som då enligt tidplan ska vara tömd på bränsle.

På O1 pågår arbete med att transportera bränsle till Clab, det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle. O3 producerar klimateffektiv el på full effekt.

Foto: OKG
Redaktionen