Nyheter

Få konkurser i november – lägsta siffran sedan 2007

November blev en positiv månad för företagandet i Sverige – konkurserna minskade med åtta procent. Totalt gick 453 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 492 året innan. Det är dessutom den lägsta siffran på tio år sett till en novembermånad.

Även på årsbasis och sett över en tioårsperiod är det låga konkurssiffror i Sverige. Hittills i år har 5 003 aktiebolag gått i konkurs. Genomsnittet de senaste tio åren är 5 345 konkurser under samma period – januari till november.

– November är en vanligtvis en månad med en hel del konkurser. Men i år har vi den lägsta konkurssiffran sedan 2007. Dessutom är majoriteten mindre företag som gått i konkurs denna månad, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

ab kokurs

Den största konkursen i november var industriföretaget Svets & Mekano i Vislanda AB. De hade enligt det senaste bokslutet en omsättning på 67 miljoner och 51 anställda. Den största arbetsgivaren som gick i konkurs var Östmans Plåtslageri Aktiebolag i Kumla med sina 84 anställda.

Gävleborg, Blekinge och Västerbotten uppvisar störst minskning sett till antalet konkurser i november. Störst ökning finns i Jämtland, Västernorrland och Värmland. Totalt minskar konkurserna i 11 av 21 län. För våra storstadsregioner så minskade konkurserna stort i både Skåne och Stockholm, medan Västra Götaland uppvisar en ökning under november.

Totalt drabbades 1 118 medarbetare när deras arbetsgivare gick i konkurs denna månad. Det är en minskning med 22 procent jämfört med antal drabbade anställda förra året. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen var 3,1 miljoner. Det genomsnittliga aktiebolaget som gick i konkurs i november hade tre anställda och 24 av aktiebolagen hade fler än tio anställda.

Redaktionen