Nyheter

SSAB M43 – ett nytt stål med unikt stabila egenskaper för enkel och pålitlig härdning

SSAB M43 får mycket höga värden för hårdhet och slaghållfasthet efter härdning i vanligt vatten utan att behöva anlöpas efter härdningen.  SSAB M43 är ett i högsta grad innovativt stål. Den speciella – patentsökta – kemiska sammansättningen och de unika valsparametrarna gör stålet lätt att bearbeta och ökar kvaliteten i slutprodukterna.

Att SSAB M43 kan härdas i vatten i stället för i emulsioner eller olja ger en billigare, säkrare och miljövänligare process. Det spar energi och tid i produktionen och sänker koldioxidutsläppen.

ab m43

Härdningen ger en helt martensitisk finkornig mikrostruktur med extremt gynnsamt förhållande mellan hårdhet och seghet. SSAB M43 kan bli tre gånger segare än ett medium-legerat krom-vanadium- eller krom-molybdenstål. Typiska värden för hårdhet och seghet är 58 HRC och 25 J/cm2 vid + 20°C.

SSAB M43 kan till och med bli ännu segare genom att anlöpas vid låg temperatur. Det går att komma över 30 J/cm2 med bibehållen hårdhet på 56 HRC. Kapning, klippning och stansning kan göras med vanliga verktyg utan att stålet får mikrosprickor, vilket spar tid och pengar i produktionen.

På bilden:
Resultaten efter kall och het kapning, stansning och härdning i vatten bekräftar att det är ett revolutionerande stål.

Redaktionen