Nyheter

Besked om ytterligare förseningar för ny kärnkraftsanläggning

Enligt den ursprungliga planen skulle det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 invigts för närmare tio år sedan. Denna vecka fick vi beskedet att projektet drabbats av ytterligare förseningar. Det här skriver LOS Energy.

Det nya kärnkraftverket kommer inte att vara redo att tas i provdrift förrän mot slutet av 2018, och kommersiell drift är nu planerad till maj 2019.

Redan 2005 påbörjade finnarna bygget av sitt femte kärnkraftverk, Olkiluoto 3. Hade allt gått planenligt skulle anläggningen ha varit klar för produktion tre år senare.

Tekniska utmaningar och överskridna kostnader Denna vecka aviserades ytterligare förseningar. Nu heter det att anläggningen kommer stå klar under senare delen av 2018. Det är en kombination av tekniska utmaningar och överskridna kostnader som har bidragit till att projektet har blivit försenat med över tio år.

ab finlanddd

Reaktorn är av ny teknologi och är säkrare än reaktorerna som byggdes på 70- och 80-talet.

Sverige och Norge levererar överskottskraft Finland är inte självförsörjande på ström och importerar därför stora delar av sin elförbrukning. Norge och Sverige tillhör de länder som förser Finland med överskottskraft.

Nyheten om att kärnkraftsanläggningen har drabbats av ytterligare förseningar skulle därför kunna påverka de nordiska kraftpriserna direkt. Men efter flera års förseningarna ser det ut som att marknadsaktörerna väntat vidare förseningar då beskedet hade liten direkt effekt på de nordiska kraftpriserna. Alltså blev marknaden inte särskilt överraskad.

Ska bygga mer kärnkraft Om Finland lyckas färdigställa sitt femte kraftverk mot slutet av 2018 är de ett steg närmare att bli självförsörjande på elektricitet. Tio år av förseningar har inte avskräckt finnarna. När Olkiluoto 3 står klar har de nämligen planer på att bygga ut kärnkraften ännu mer.

Redaktionen