Nyheter

Första internationella passivhuskonferensen i Sverige

Intressegrupp Passivhus Sverige AB anordnar, gemensamt med Knivsta Kommunfastigheter AB, en internationell passivhuskonferens i Knivsta den 6-7 oktober 2017. På konferensen möts svenska och internationella experter inom hållbart och energismart byggande för att utbyta erfarenheter och för att förmedla kunskap om passivhus.

Konferensen gästas av internationellt erkända föreläsare och specialister.

Passivhuset är på synlig frammarsch i Sverige. Allt fler nybyggnationer utförs i internationell passivhusstandard – med erkänt hög kvalitet och låga driftskostnader. Både skolor, förskolor,
bostäder, idrottshallar och offentliga byggnader har byggts och certifierats under de senaste åren. Knivsta kommun har idag flera uppmärksammade projekt, bland annat Högåsskolan. Kommunens aktiva och medvetna satsning på passivhus fortsätter.

Just nu planerar man för ännu en passivhusskola samt för CIK – Centrum för idrott och kultur. CIK-huset kommer bland annat att inhysa världens första passivhus-ishall.

Powerkvinnor-4-med-text

Internationella föreläsare
Bland konferensens inbjudna föreläsare, från fyra länder, finns  grundaren till Passivhaus Institut Darmstadt (PHI), professor Wolfgang Feist. PHI har definierat den internationella standarden som gäller i hela världen idag och står bakom certifieringen av projekten.

En annan internationell gäst är Verena Michalek, programansvarig på ProKlima, en tysk energifond som årligen delar ut 4,4 miljoner euro för projekt och åtgärder som minskar CO2-utsläpp.

Från Österrike kommer Theresa Steininger och presenterar projektet ”Wohnwagon”
– framtidens oberoende boende. Den danske passivhusexperten Sören Pedersen berättar om Danmarks satsningar på energieffektivisering.

Från tyska passivhusinstitutet kommer Benjamin Krick och Johan Crystal. Bägge mycket kunniga inom halmhus respektive implementering av BMI i den ledande beräkningsmetoden för passivhus, PHPP.

Konferensen gästas också av arkitekter, fönsterexperter, energispecialister, entreprenörer och tongivande passivhuskonsulter. En rad framgångsrika beställare av passivhusbyggnader kommer att redogöra för sina erfarenheter, däribland representanter för Knivsta kommun och Neue Heimat Tirol i Innsbruck, Österrike.

Flera utbildningar under Passive House Week Under Passivhusveckan i Knivsta, den 2-7 oktober 2017, anordnas
också olika internationella utbildningar för både beställare, konsulter och byggare.

Här erbjuds bland annat utbildning till certifierad passivhushantverkare, workshops inom lufttäthet och en intensiv fördjupningskurs.

Läs mer om de aktuella föreläsningarna, workshops, kursutbudet, programmet och utställarna på www.passivhuskonferensen.se.

Utställare från flera länder
I samband med konferensen kommer en rad utställare att visa upp sig. Samtliga erbjuder produkter, lösningar eller kompetens för passivhus. Utställningen är öppen för allmänheten fredag – lördag och det är fri entré.

Studiebesök och galamiddag med musik
På konferensprogrammet står också ett besök på Högåsskolan, en av Sveriges internationellt certifierade passivhusskolor.

Hör personal, byggherrar och beställare berätta om denna energisparande och moderna skola med egen uppvärmning vilket gör att driftskostnaden bara är en femtedel i jämförelse med konventionellt byggda skolor. Den utmärker sig dessutom med en betydligt lägre byggkostnad.

På Högåsskolan kommer också konferensens galamiddag, med ekologisk mat, att äga rum. Efter maten utlovas underhållning av bandet Overhead Compartments – som självklart
har en certifierad passivhusexpert som medlem!

Fakta:
Passivhus är kvalitetssäkrade byggnader som ”passivt” värms upp av solen, interna värmevinster och åter vunnen ventilationsvärme. Principen bygger på att minimera värmeförluster
och att optimera värmevinster, bland annat genom ett lufttätt utförande av klimatskärmen utan köldbryggor. Certifierade passivhus enligt den internationella standarden har ett maximalt värmebehov på 15 kWh/m² år resp. ett maximalt värmeeffektbehov på 10 W/m².
Det finns tre passivhusklasser, Classic, Plus och Premium.

För mer information, besök www.igpassivhus.se