Nyheter

Sweco får helhetsåtagande när ny raketanläggning planeras utanför Kiruna

 Sweco har fått uppdraget som generalkonsult när Swedish Space Corporation, SSC, planerar en ny anläggning för uppskjutning av raketer på Esrange Space Center utanför Kiruna. Sweco tar ett helhetsansvar för den nya anläggningen, som ska göra det möjligt att skjuta upp större sondraketer och placera satelliter i omloppsbana.

Esrange Space Center ligger utanför Kiruna och är SSC:s anläggning för uppsändning av höghöjdsballonger och sondraketer. Där finns också världens mest använda civila markstation för satelliter. SSC planerar en ny anläggning för att möjliggöra att skjuta upp större sondraketer för att placera satelliter i omloppsbana.

– Detta är ett unikt och spännande uppdrag, det är inte varje dag man planerar en anläggning för att skjuta upp raketer och satelliter. Vi är glada att vi fått förtroendet att ta helhetsansvaret som konsult i projektet där samtliga av våra kompetensområden är involverade. Det är ett kvitto på att Swecos breda kompetens kommer väl tillpass när stora projekt som detta sjösätts, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

a raket

– Sweco har fått uppdraget att ta ett helhetsåtagande för projektet och kommer att genomföra uppdraget enligt en EPCM-projektmodell. EPCM står för Engineering, Procurement and Construction Management och innebär att Sweco tar ett helhetsansvar för projektet och ansvarar för projektledning, planering, projektering samt konstruktion. Sweco kommer även att upphandla entreprenör, sköta byggledning samt ansvara för besiktning och testning av anläggningen, säger Magnus Lindqvist, regionchef vid Sweco i nord.

Uppdraget ska vara slutfört årsskiftet 2020/2021.

På bilden:
Sweco får uppdraget som generalkonsult när Swedish Space Corporation, SSC, planerar en ny anläggning för uppskjutning av raketer på Esrange Space Center.
Foto: SSC

Redaktionen