Nyheter

Alfa Laval stödjer transatlantiskt bioteknik-samarbete för att påskynda livsmedelsinnovation

Alfa Laval tillkännager sitt stöd för ett nytt transatlantiskt samarbete mellan danska Teknologisk Institut och North Carolina State University, med målet att påskynda innovation inom livsmedelsproduktion med radikalt lägre miljöpåverkan genom bioprocessering. Ett samförståndsavtal (MoU) undertecknades den 23 september 2025 vid ett evenemang på Danmarks generalkonsulat i New York, som en del av Climate Week NYC, i närvaro av ordföranden för den danska regeringens tillväxtteam för framtidens agri-food och biosolutions, Kristian Hundebøll. Avtalet markerar en viktig milstolpe i att knyta samman två av världens mest dynamiska nav för bioteknik – Danmark och North Carolina.

Alfa Lavals Food & Water-division, med huvudkontor i Köpenhamn, är aktivt engagerad i detta initiativ tillsammans med likasinnade, danska företag för att främja samarbete med akademiska institutioner och beslutsfattare i North Carolina. Målet är att frigöra den fulla potentialen hos bioprocessering, inklusive precisionsfermentering och biomassajäsning, för att utveckla näringsrika och hälsosamma funktionslivsmedel. Dessa teknologier kan bidra till att bekämpa icke-smittsamma sjukdomar, minska miljöpåverkan och motverka undernäring genom att berika livsmedel med näringsämne och smak.

– Bioteknik omformar hur vi producerar mat och läkemedel. Det är en stark möjliggörare för att minska den globala livsmedelssektorns miljöpåverkan och för att bygga hälsomotståndskraft i en åldrande världsbefolkning. Genom att länka samman innovationssystemen i Danmark och North Carolina skapar vi en plattform för verkliga genombrott inom säker, trygg och näringsrik livsmedelsproduktion, säger Sammy Hulpiau, president för Alfa Laval Food & Water. Detta samarbete speglar vårt engagemang för skalbara, vetenskapsdrivna lösningar för vårt gemensamma bästa.

Alfa Lavals Food & Water-division har en lång tradition av att samarbeta med partners inom akademi, industri och offentlig sektor för att driva en gemensam vision om att påskynda innovativa lösningar globalt för näring och hälsa. Detta samarbete är ytterligare ett viktigt steg, tillsammans med det nyligen tillkännagivna Food Application & Innovation Centre i Köpenhamn, för att stödja livsmedelsproducenter i att utveckla nya typer av livsmedel och skala upp dem till industriell produktion för en växande global befolkning, samtidigt som miljöpåverkan minimeras.

North Carolina är erkänt som ett ledande centrum för bioteknik med ett starkt ekosystem av forskning, innovation och kompetens. Kombinationen av akademisk excellens och industriell infrastruktur gör regionen till en strategisk plats för bioteknologisk utveckling och investeringar.