Nyheter

Energilager som beredskap: Nyckel till trygg matförsörjning vid kris

Energilager och solceller på svenska gårdar kan spela en avgörande roll för att säkra livsmedelsproduktionen vid kris eller elavbrott. I ett oroligt världsläge, där energisystem och beredskap prövas, blir det allt viktigare att lantbruket kan stå på egna ben – både som energiproducent och livsmedelsproducent.

För att möta detta behov har EnergiEngagemang tagit fram ett beredskapsbatteri med enkel installation, möjlighet till ö-drift och smart styrning. Batteripaketet är utformat för att möta Jordbruksverkets kriterier för beredskapsstöd för primärproducenter.

Svenska lantbruk är idag beroende av stabil elförsörjning för allt från bevattning och kylkedjor till djurhållning och ventilation. Ett strömavbrott, även kortare, kan snabbt slå mot produktionen. Genom att kombinera solcellsanläggningar med energilager kan gårdar i stället bli självförsörjande under kritiska timmar eller dygn, och därmed bidra till Sveriges övergripande krisberedskap.

– El är en förutsättning för att hålla livsmedelsproduktionen i gång. Utan el stannar bevattningssystem, kylrum, ventilationssystem och djurhållning. Med batterilager på gården kan el finnas tillgänglig även vid längre avbrott, säger Johan Peura, CTO på EnergiEngagemang. 

Plug-and-play med modulär design 

Beredskapsbatteriet har en effekt på 50 kW och 100 kWh och kan, med sin modulära design, dimensioneras för att möta gårdens behov. Genom att ladda energilagret genom befintlig solcellsanläggning förstärks gårdens självförsörjning ytterligare, men batteriet laddas också enkelt genom annan extern generator.

Batteriet levereras fabriksförinstallerat med en plug-and-play-lösning som sparar både tid och kostnader. AI-driven EMS ger dig fullständig kontroll och möjlighet att, i realtid, övervaka och ta del av eventuella systemdiagnoser. En förutsättning för problemfri drift, året om.

Möter Jordbruksverkets kriterier för beredskapsstöd för primärproducenter 

Som primärproducent finns möjlighet att få stöd från Jordbruksverket om du genomför investeringar som gör att ditt företag blir mer robust. Detta för att öka robustheten och säkra upp livsmedelsproduktionen vid höjd beredskap och ytterst krig.

Stödet riktar sig till primärproducenter inom de gröna eller blå näringarna. Du räknas som primärproducent om du odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker, frukt eller bär, producerar kött, ägg eller mejeri­produkter, bedriver yrkesfiske eller odlar exempelvis musslor, alger eller matfisk. Det vill säga om du tar fram råvaror som blir till livsmedel.

Med beredskapsstöd från Jordbruksverket kostar beredskapsbatteriet från 150 000 sek. Utan stöd blir kostnaden från 429 000 sek.