Nyheter

Första huset på månen landar den 5:e juni

Ett historiskt ögonblick närmar sig. Den 5 juni klockan 21:24 svensk tid förväntas ett litet rött hus – en klassisk svensk stuga – bli det första huset någonsin att landa på månen. Efter över fyra månaders resa genom rymden ombord på den japanska månlandaren RESILIENCE, går konstverket The Moonhouse nu in i sin mest kritiska fas: en mjuklandning i området Mare Frigoris – Köldens hav.

Projektet började som en omöjlig tanke. Redan år 1999 drömde konstnären Mikael Genberg om att placera ett klassiskt rött hus med vita knutar på månen. Sedan dess har en brokig skara ingenjörer, drömmare och eldsjälar hållit visionen vid liv – genom tid och rum, över hela jorden och ända ut i rymden.

– Det handlar inte om vetenskap eller politik, säger Genberg. Det handlar om att påminna oss om det vi alla delar: vår mänsklighet, vår fantasi – och känslan av att höra hemma. Ett rött hus som tittar tillbaka på The Pale Blue Dot, som Carl Sagan beskrev jorden.

Se Mikael Genberg om månlandningen

youtu.be/p3cUVUDi7Cc

Månlandning – Rymdteknikens största prövning

Trots decennier av teknisk utveckling är en månlandning fortfarande en av de mest komplexa utmaningarna inom rymdfart. Japanska ispace genomför nu sin andra mission efter ett misslyckat försök 2023. Projektet kräver extrem noggrannhet – och även vid en lyckad landning kvarstår det mest kritiska momentet.

 The Moonhouse and TENACIOUS Astronaut Center.jpg

På fronten av månbilen TENACIOUS sitter själva huset. När landaren har nått månytan, kommer rovern att rulla ut för att hitta den perfekta platsen.

Husets månlandning – åtta centimeter till evigheten

Det svåraste börjar nu. Månhuset ska hitta sin plats – och därefter genomföra sin egen lilla månlandning: ett fall på bara åtta centimeter, drivet enbart av gravitationen. Vi kommer att hålla andan tills bilderna når oss, säger Emil Vinterhav, tekniskt ansvarig för Månhuset.

– Det är en ytterst känslig manöver, fjärrstyrd från 400 000 kilometers avstånd, säger Antoine Bocquier, roverpilot och chefsingenjör på ispace. Jag kommer att styra månrovern för att hitta en plats som är både stabil – och symboliskt kraftfull.

Först när stugan står där, ensam på månen, är konstverket The Moonhouse fullbordat.

Mer än konst

– Det här är mer än ett konstverk. Det är en 26 år lång resa av envishet, samarbete och övertygelse – en röd liten stuga som vågar drömma. På månen. För alltid, säger Hans Elis Johansson, kommunikationsansvarig och delaktig i projektet från starten.

Följ landningen

https://ispace-inc.com/landing

Mer information

themoonhouse.se

ispace-inc.com