Anläggningen samlar in gödsel från omgivande gårdar för biogasproduktion. Förutom biogas producerar anläggningen även biogödsel som återförs till det lokala lantbruket.
Det nordiska energibolaget Gasum har officiellt invigt sin nyaste och största biogasanläggning i Götene. Byggandet av anläggningen inleddes 2023 och slutfördes enligt plan i början av 2025.
Varje år tar anläggningen emot 400 000 ton gödsel och annat jordbruksavfall från närliggande gårdar och omvandlar det till förnybar biogas samt biogödsel. De biogödseln återförs sedan till gårdarna i området för återanvändning i jordbruket.
Anläggningen producerar 120 gigawattimmar (GWh) flytande biogas per år, vilket gör det till en av de största anläggningarna för produktion av flytande biogas i Sverige. Biogasen från anläggningen hjälper Gasums kunder inom transport och industri att minska sina koldioxidavtryck med sammanlagt över 30 000 ton koldioxid.
– Denna milstolpe visar vårt engagemang för renare energilösningar och vår strävan att hjälpa våra kunder att minska sina utsläpp. Genom att omvandla avfall till värdefulla resurser förser vi inte bara transport och industri med renare energialternativ utan bidrar också till den cirkulära ekonomin. Att öppna den här anläggningen är ytterligare ett steg mot en mer hållbar framtid, och jag vill tacka alla Gasums medarbetare och samarbetspartner som varit involverade i processen för deras hårda arbete och beslutsamhet under resans gång, säger Mika Wiljanen, VD för Gasum.
Tredubbel ökning av tillgången på förnybar gas fram till 2027
Anläggningen är en betydande investering för Gasum på 58 miljoner euro, vilket delvis har möjliggjorts genom ett bidrag på 15 miljoner euro från Naturvårdsverkets investeringsprogram Klimatklivet.
Gasum har som mål att öka sin egen produktion av biogas genom strategiska investeringar. Bolagets nästa biogasanläggning håller för närvarande på att byggas i Borlänge.
Gasums strategiska mål är att leverera sju terawattimmar (TWh) förnybar gas årligen till sina kunder vid 2027. Det är ungefär tre gånger så mycket som idag och skulle minska Gasums kunders koldioxidavtryck med sammanlagt 1,8 miljoner ton.
Biogas är en helt förnybar energikälla som i genomsnitt har 90 procent lägre utsläpp under sin livscykel jämfört med konventionella fossila bränslen. När biogas produceras med gödsel kan den till och med minska utsläppen med över 100 procent, eftersom man undviker de utsläpp som obehandlad gödsel ger upphov till.
Biogödseln och andra näringsämnen som också produceras under processen är bättre för markens bördighet än traditionella fossila gödningsmedel. De förbättrar också den lokala livsmedelsförsörjningen eftersom de minskar beroendet av importerad mineralgödsel eller kemisk gödsel.