Nyheter

Utblick: Digitalisering: En HR-guide till framgångsrik AI-kompetensutveckling

Artificiell intelligens (AI) förändrar arbetslivet i grunden. Är dina medarbetare redo för den nya eran? AI har potentialen att effektivisera processer, skapa nya möjligheter och frigöra tid för mer strategiskt arbete. Men hur kan företag integrera AI-verktyg på ett sätt som engagerar medarbetarna och minskar rädslan för förändring? Enligt Susanne Auer, chef för kompetensutveckling på Tata Consultancy Services, är nyckeln en genomtänkt strategi i tre steg som sätter medarbetarna i centrum.

Yrken och arbetsverktyg har alltid varit i ständig förändring. Medan bilmekanikern tidigare arbetade med skiftnycklar och muskelkraft, analyserar han idag komplexa felmeddelanden med hjälp av diagnostisk programvara. Men i en tid av banbrytande teknik, särskilt AI, är förändringstakten oöverträffad. AI har stor potential att skapa förändring inom administration, kontor och produktion och många arbetsuppgifter kommer där att förändras på grund av den ökande graden av automatisering.

AI moderniserar inte bara etablerade arbetsprocesser, utan kräver också en strategisk förändring av inlärningsmetoder. Traditionell, engångsbaserad kunskapsöverföring uppfyller inte längre kraven i det dynamiska AI-landskapet. Kontinuerligt lärande, helst genom ”learning by doing”, är avgörande för att förbli konkurrenskraftig och dra nytta av AI:s fulla potential. Men vad innebär det konkret för medarbetarna, och vilket ansvar måste arbetsgivaren ta?

Framtidens kompetenser: Mjuk kompetens i fokus

Diskussioner om specifika AI-färdigheter för framtida karriärer missar ofta målet och bortser från de grundläggande kraven. Utvecklingen av en egen framtida kompetensprofil kräver fortfarande främst mjuka färdigheter. Medarbetarnas vilja att vara öppna för nya saker kommer att vara avgörande. Nyfikenhet främjar självstyrt lärande och övervinner den naturliga rädslan för okända ämnen och verktyg.

En fördel med AI är att den inte är begränsad till arbetslivet. I privatlivet har tekniken redan öppnat upp många användningsområden och förbättrar livskvaliteten – smarta hemteknologier och röstassistenter som lär sig av våra vanor, samt personliga rekommendationer för en hälsosammare livsstil inom hälsa och fitness är exempel på detta. Denna positiva erfarenhet av AI i den privata miljön bör nu överföras till arbetslivet.

En framgångsrik AI-integration i tre steg

För att undvika att medarbetare bli överväldigade av nya verktyg eller oroa sig för att förlora jobbet är det viktigt att arbetsgivare främjar en öppen och stödjande företagskultur. En företagskultur som medarbetarna aktivt kan vara med och forma. Vid en hållbar integration av AI-verktyg måste företag vara särskilt uppmärksamma på tre steg:

Skapa medvetenhet: För en framgångsrik transformation är det avgörande att engagera medarbetarna i förändringsprocessen från start. Detta innebär öppen kommunikation som visar både skälen till införandet av AI och de konkreta fördelarna för varje individ. Följande frågor bör stå i centrum:

Ur medarbetarens perspektiv: Vilka är skälen till behovet av att lära sig nya verktyg? Vilka fördelar erbjuder AI för det egna arbetet? Hur integreras inlärningsprocessen i vardagen?

Ur arbetsgivarens perspektiv: Vilka strategiska mål eftersträvar företaget med förändringsprocessen? Vilka konkreta resultat förväntas? Hur utformar företaget implementeringsprocessen och vilka möjliga utmaningar behöver beaktas?

Skapa individuella inlärningsvägar: Framgångsrik vidareutbildning kräver att utbildningen anpassas efter medarbetarnas behov. Varje arbetsstyrka är heterogen med medarbetare som har olika kunskaper och sätt att lära. Detta kräver skräddarsydda inlärningsmöjligheter som tilltalar både nybörjare och erfarna medarbetare. Samtidigt bör det beaktas att medarbetarna har olika inlärningspreferenser. Medan vissa föredrar självstyrd utbildning, föredrar andra kollegor att gå igenom den i en grupp med mentorer.

Bygg kompetenser säkert: Det tredje steget är ett av de mest utmanande: Hur kan utbildningen integreras i den befintliga infrastrukturen och den inlärda kunskapen överföras till praktiken? I det övergripande konceptet är det viktigt att visa medarbetarna perspektiv. Vår erfarenhet är att det har visat sig effektivt att tydligt definiera kompetenser: Vi analyserar kompetenskraven för de enskilda yrkesprofilerna, definierar de kompetenser som ska förvärvas och sammanställer eller utvecklar specifika utbildningserbjudanden. För att göra det möjligt för medarbetarna att använda de nya verktygen utan rädsla är också skyddade ”lekplatser” viktiga. I dessa virtuella miljöer kan medarbetarna få praktisk erfarenhet som en del av ”learning by doing” och fritt prova det de har lärt sig.

I och med AI:s intåg är tydliga strukturer och öppensinnade medarbetare avgörande. Deras godkännande kan ökas ytterligare om företag ger dem en viss grad av AI-självständighet som en del av utbildningsprogrammen: Medarbetarna identifierar sina utmaningar och undersöker hur AI-verktyg kan lösa dem. Detta samarbete gynnar både medarbetare och företaget, och de bästa lösningarna kan sedan implementeras i hela organisationen.

Rapporten ”TCS AI for Business” visar också hur viktigt det är att noga följa AI-transformationen: Chefer förväntar sig att AI:s inverkan kommer att vara lika stor som, eller större än, Internet (54 procent) och smarttelefonen (59 procent) – vilket gör en proaktiv och medarbetarcentrerad implementering väsentlig.

HR:s roll i AI-transformationen

HR har en central roll i att förbereda organisationen för AI och behöver:

Driva förändringen: Vara en drivkraft i att skapa en kultur som välkomnar AI och minskar rädslan för förändring.

Kartlägg kompetensbehov: Analysera vilka kompetenser som krävs för att dra nytta av AI och skapa individuella utvecklingsplaner.

Erbjud skräddarsydda utbildningar: Utveckla skräddarsydda utbildningar som passar olika inlärningsstilar och kunskapsnivåer.

Främja ”learning by doing”: Skapa praktiska möjligheter för medarbetarna att experimentera med AI-verktyg i en säker miljö.

Involvera medarbetarna: Ge medarbetarna möjlighet att påverka hur AI implementeras och används i organisationen.

Genom att ta dessa steg kan HR bidra till att skapa en organisation som är redo att dra nytta av AI:s potential och samtidigt säkerställa att medarbetarna känner sig trygga och engagerade i förändringsprocessen.

Illustration av Steve Johnson på Unsplash.